Bijna 6 op 10 Amerikanen gelooft in een herhaling van de bestorming op het Capitool

Een jaar na de bestorming op het Capitool in de Verenigde Staten gelooft bijna 6 op 10 van de Amerikanen dat een soortgelijke gebeurtenis zich binnenkort zal herhalen. Op 6 januari 2021 bestormden duizenden pro-Trump activisten het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C.. In het Amerikaanse Congres onderzoekt een parlementaire commissie de gebeurtenissen.

Uit een poll van Axios-Momentive blijkt dat de Amerikaanse bevolking zich nog steeds heel wat zorgen maakt over de politieke situatie in het land. Een ruime meerderheid van de 2.649 respondenten gelooft dat we in de komende jaren een herhaling van de gebeurtenissen op 6 januari 2021 zullen zien. Daarbovenop gelooft slechts een zorgwekkend laag aandeel van de Amerikanen dat Biden op eerlijke wijze de verkiezingen heeft gewonnen.

Democraten maken zich meer zorgen

Er is geen land in de wereld waar de politieke polarisatie zich de laatste jaren zo duidelijk laat zien als de Verenigde Staten. Het contrast tussen Democraten en Republikeinen is er waanzinnig scherp geworden, en dat laat zich ook zien in de resultaten van Axios-Momentive.

Democratische kiezers maken zich duidelijk meer zorgen dan hun Republikeinse landgenoten. Zo’n 7 op de 10 Democraten gelooft dat het gewelddadige protest zich zal herhalen, bij de Republikeinen is ongeveer de helft daarvan overtuigd. Over de hele lijn gelooft 57 procent van de bevraagde Amerikanen dat we binnenkort opnieuw een protest van zo’n omvang zullen meemaken.

Ook over het werk van de parlementaire onderzoekscommissie, waar zowel Republikeinen en Democraten in zetelen, zijn de Amerikanen duidelijk verdeeld naargelang hun politieke voorkeur. Terwijl 88 procent van de Democratische kiezers het werk van de commissie steunt, keurt slechts 32 procent van de Republikeinse kiezers die de poll invulden de commissie goed.

Zorgwekkend laag vertrouwen in Biden

Republikeinen gaven ook vaker aan hun geloof in de politiek verloren te zijn dan Democraten, dat heeft naar alle waarschijnlijkheid veel te maken met het presidentschap van Joe Biden. Het vertrouwen in Biden staat namelijk ook op een laag pitje, vooral bij Republikeinse kiezers.

Slechts 55 procent van alle Amerikanen gelooft dat Joe Biden de verkiezingen van 2020 eerlijk gewonnen heeft. Dat cijfer ligt zelfs lager dan een jaar geleden, toen gaf 58 procent van de Amerikanen aan te vertrouwen in Bidens overwinning. Meer dan een kwart van de bevolking is ervan overtuigd dat er sprake is van verkiezingsfraude.

Herdenking

Op donderdag 6 januari is het een jaar geleden sinds een massa pro-Trump activisten naar het Amerikaanse Capitool trokken om er tegen de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te protesteren. Terwijl buiten de betogers ophoopten, was het Amerikaanse Congres de overwinning van Biden aan het bezegelen. De protesteerders probeerden hier een stokje voor te steken. De betoging ontaarde in absolute chaos, waarbij verschillende betogers het politieke hart van de Verenigde Staten konden binnendringen, op zoek naar bewijsmateriaal voor verkiezingsfraude.

Onder politiebegeleiding moesten alle politici het gebouw verlaten. Zo’n vijf mensen stierven tijdens de bestorming, waaronder één politieagent.

Donderdag vind een herdenking plaats, president Joe Biden zal daar ook het land toespreken. Plannen van de voormalige president Donald Trump, die ervan wordt beschuldigd de protesten te hebben uitgelokt met oproeiende taal, om zelf een persconferentie te geven over de bestorming zijn afgelast. Trump zal in de plaats daarvan het onderwerp bespreken op een bijeenkomst met zijn aanhangers.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.