Australië produceert goedkopere groene waterstof: “Verlies onderweg is geen probleem voor Belgische import”

Australische wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om groene waterstof te produceren. Mark Pecqueur, onderzoeker en docent aan de Thomas More Hogeschool, legt uit waarom dat ook voor België belangrijk is.


Beluister hier het volledige interview met Mark Pecqueur:


De essentie: Door de ligging heeft Australië een overschot aan hernieuwbare energie, waar ook België gebruik van kan maken. De nieuwe goedkopere methode om waterstof te produceren maakt dat het voor ons ook niet te nadelig is om dit in te voeren.

  • Pecqueur legt uit: “Australië heeft een ongelooflijke oppervlakte, het heeft vrij veel zon en wind. Dat betekent dat het ook een overschot heeft aan hernieuwbare energie en dat die energie ook opgewekt kan worden dichtbij grote havens of mogelijke grote aansluitpunten op zee. Zo kan dat waterstof ook goed getransporteerd worden.”
  • “Europa zal hernieuwbare energie moeten importeren. We zullen heel wat energie verliezen met de conversie naar vloeibare waterstof in het transport. Maar als dat allemaal emissievrij kan gebeuren, is er maar één beperking en dat is de kostprijs.”
  • “De Australiërs werken eraan om die kostprijs naar beneden te krijgen. Zo zijn ze in staat om concurrentieel hernieuwbaar waterstof aan te bieden aan bijvoorbeeld de petrochemische cluster in Antwerpen.”
  • “Als je in België een zonnepaneel op je dak legt, dan produceer je per kilowattpiek ongeveer 850 kilowattuur per jaar. Als je datzelfde zonnepaneel in Australië gebruikt, dan heb je bijna het drievoud aan energie. Je verliest de helft onderweg. Maar dat is geen probleem, want je hebt nog 50 procent energie meer dan als je het direct in België zou doen”, verduidelijkt Pecqueur.

(evb)

Meer