Astronomen bezorgd over toenemende hoeveelheid kunstmanen. Satellietexpert Stijn Ilsen: “Er zijn technologieën om de reflectie van grote antennes te verminderen”

Door de toenemende hoeveelheid satellieten in een baan rond de aarde, waaronder ook steeds grotere modellen, maken astronomen zich zorgen dat hun zicht op de hemel steeds meer zal worden belemmerd. Ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen vertelt aan Business AM Radio hoe dat komt en wat er aan gedaan kan worden.

Waarom is dit belangrijk?

Astronomen nemen, om bepaalde zaken zoals planetoïden die een mogelijk gevaar kunnen vormen voor de aarde te vinden, continu foto’s van de nachtelijke hemel. Maar door de toenemende hoeveelheid satellieten en ruimteafval, wordt het voor hen steeds moeilijker om hun werk uit te voeren.

De essentie: Hoewel astronomen al enkele jaren de alarmbel luiden, worden steeds meer - en steeds grotere - satellieten in een baan rond de aarde gebracht. Een kunstmaan die in september 2022 de ruimte in werd geschoten, BlueWalker 3, is de nieuwste boosdoener in het verhaal.

  • “Er zijn sowieso al duizenden satellieten boven ons hoofd, dus die astronomen hebben niet enkel last van BlueWalker 3. Maar het grote probleem is dat die zo groot is”, zegt Ilsen. 
  • Volgens de satellietexpert
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20