AstraZeneca-wetenschapper zegt dat Delta-variant groepsimmuniteit onmogelijk maakt. Dit is waarom

De Delta-variant heeft het “onmogelijk” gemaakt om groepsimmuniteit te bereiken. Dat zegt de ontwikkelaar van het Oxford/AstraZeneca-vaccin.

Tijdens een vergadering van het Britse parlement op dinsdag zei Sir Andrew Pollard, professor in kinderinfecties en immuniteit aan de Universiteit van Oxford, dat het bereiken van groepsimmuniteit “geen mogelijkheid” is nu de Delta-variant circuleert.

“We weten heel duidelijk met coronavirus dat deze huidige variant, de Delta-variant, nog steeds mensen zal besmetten die gevaccineerd zijn. Dat betekent dat iedereen die nog steeds ongevaccineerd is, op een gegeven moment met het virus in aanraking zal komen”, zei Pollard.

Hij zegt dat het onwaarschijnlijk is dat groepsimmuniteit ooit zal worden bereikt op deze manier. Hij voegt eraan toe dat de volgende variant van het nieuwe coronavirus “misschien zelfs nog beter zal zijn in het besmetten van gevaccineerde populaties”.

Nog steeds besmettelijk 

Ze worden er misschien minder ziek van, maar gevaccineerde mensen kunnen nog steeds de Delta-variant krijgen. Sommige experts hadden gehoopt dat met het coronavirus groepsimmuniteit bereikt kon worden. Dat was ook het geval was met de mazelen. Een andere ziekte die zeer besmettelijk is.

Veel landen hebben groepsimmuniteit bereikt voor mazelen. En dat door 95 procent van de bevolking ertegen te vaccineren. Iemand die het vaccin tegen de mazelen kreeg, kon overigens de ziekte niet meer overdragen aan iemand anders.

Dat is anders bij Covid-19. De vaccins vervullen nog steeds hun primaire rol, namelijk mensen beschermen tegen ernstige ziekte. Zo hebben personen die Delta oplopen 25 keer minder kans op ernstige symptomen of overlijden, weet de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. De meeste mensen die Delta toch oplopen, hebben geen of milde symptomen. 

Israël

Toch kunnen volledig gevaccineerde mensen de Delta-variant overdragen. Het is dus niet zoals bij de mazelen. “We hebben niets dat die overdracht op andere mensen tegenhoudt”, zei Pollard.

Israël is hier een goed voorbeeld van. Het aantal Covid-19-gevallen daalde in het land nadat ongeveer 80 procent van de volwassenen was gevaccineerd. Daardoor hoopten sommigen dat het land groepsimmuniteit had bereikt. Maar de Delta-variant heeft sindsdien opnieuw voor een golf aan besmettingen gezorgd.

(am)

Lees ook: Het spook van een pasjessamenleving waart door Europa

Meer