AstraZeneca opnieuw op de agenda: EMA en Taskforce Vaccinatie werken aan nieuw advies

AstraZeneca gebouw
Isopix

Het AstraZeneca-vaccin staat vandaag opnieuw overal op de agenda. Reden daarvoor is de beslissing van Duitsland om het gebruik van het middel te beperken tot 60-plussers. Het Europees geneesmiddelenagentschap komt daarom deze middag samen om die beslissing van Duitsland te bespreken. Vanavond komt in ons land dan de Taskforce Vaccinatie, de Hoge Gezondheidsraad en het Federaal Agentschap voor de Geneesmiddelen FAGG samen om een nieuw advies te formuleren.

Het coronavaccin van AstraZeneca blijft voor beroering zorgen. Enkele weken geleden besloten heel wat Europese landen om het middel tijdelijk op te schorten omdat het bloedklonters zou veroorzaken. België was toen één van de weinige landen die nooit stopte met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin.

Toen het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA het licht even later nogmaals op groen zette, werd het vaccin weer overal in gebruik genomen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het vaccin “veilig en doeltreffend” is en bij de groep gevaccineerde niet voor meer tromboses zorgt dan bij mensen die niet gevaccineerd zijn.

Niet aan mensen jonger dan 60 jaar

Toch beslist Duitsland gisteren opeens om het AstraZeneca-vaccin niet meer toe te dienen aan mensen onder de 60 jaar. De zeldzame bijwerkingen zoals bloedstolsels in het hoofd zouden namelijk vooral voorkomen bij vrouwen onder de 55 jaar. Die beslissing van Duitsland is opvallend omdat het AstraZeneca-vaccin aanvankelijk juist niet aan ouderen werd gegeven. Dat kwam toen omdat er daarover nog niet voldoende klinische tests waren geweest die de efficiëntie bewezen. Die zijn er ondertussen wel.

Taskforce Vaccinatie

De beslissing van Duitsland zorgt er nu voor dat het Europees Geneesmiddelenagentschap deze namiddag een overleg heeft gepland met de gezondheidsraden van alle Europese landen. Volgens Het Laatste Nieuws komt de Taskforce Vaccinatie na dat overleg in ons land ook opnieuw samen. Zij zullen samen met de Hoge Gezondheidsraad en het Federaal Agentschap voor de Geneesmiddelen FAGG dan een nieuw advies over het AstraZeneca-vaccin overmaken aan de ministers van Volksgezondheid.