Asielzoekers verplicht vaccineren of niet? Vivaldi is verdeeld

Het lijkt een klein dossier, maar asielzoekers blijven gevoelige materie binnen de Vivaldi-coalitie. Opnieuw is er protest van ngo’s omdat kinderen van asielzoekers niet kunnen genieten van hun volle opvang, wegens overvolle centra en tekort aan personeel: meteen een schending van hun mensenrechten, vinden de activisten.

  • Alleen, die krapte is ontstaan omdat corona nog steeds lelijk huishoudt onder de asielzoekers. Voor hen gelden scherpe quarantainemaatregelen, wat enorm de beschikbare plaatsen doet afnemen.
  • Daarbij komt nog dat door de overstromingen in Wallonië de opvangcapaciteit nog verder is gedaald. Net daarom kijkt men naar andere locaties, maar dat leidde dan weer tot fel protest in Koksijde.
  • Tegelijk zijn er uitbraken van besmetting in de opvangcentra. Zo is het Peeterskasteel in Scherpenheuvel, een opvangcentrum voor vluchtelingen, getroffen door een coronauitbraak, zo meldt ROBTVZeker 29 van de 142 bewoners bleken besmet.
  • Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) wil daarom overgaan tot verplicht vaccineren van alle asielzoekers: dan is het probleem van plaatsen ook meteen opgelost in een aantal weken, zo is de redenering.
  • Alleen, binnen Vivaldi gaat Frank Vandenbroucke (Vooruit) op de rem staan in het dossier: een uitbreiding van de vaccinatieplicht naar andere doelgroepen, laat staan heel de bevolking, wees hij gisteren in De Standaard nog eens af: “Dat is theoretisch misschien een interessante discussie, maar niet aan de orde. Ik ben geïnteresseerd in resultaatvoetbal. Ik zie niet in hoe we dat zouden organiseren met gunstig resultaat”, zo stelde hij.
  • Afwachten hoe men vrijdag beslist op het Overlegcomité.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20