Artificiële intelligentie eet uitgevers, maar vooral zichzelf op

Er komt geen einde aan de malaise in de uitgeverswereld. Nadat het internet ruim vijfentwintig jaar geleden aan zijn slooptocht begon, is het nu artificiële intelligentie die de redacties gegijzeld houdt. 

Waarom is dit belangrijk?

Verschillende grote nieuws- en tijdschriftenuitgevers bespreken de vorming van een nieuwe coalitie om de impact van kunstmatige intelligentie op de sector aan te pakken. Samenwerking tussen concurrerende grote uitgevers is zeldzaam, en de gesprekken geven aan hoezeer de generatieve AI-technologie zowel een existentiële bedreiging vormt voor de sector als voor de samenleving.

In het nieuws. Een voorbode van meer onheil? Het meer dan 100-jaar oude iconische tijdschrift National Geographic heeft deze week zijn laatste overgebleven journalisten ontslagen.

  • Het tijdschrift met het gele kader, dat eind 2022 meer dan 1,7 miljoen betalende abonnees had, behoudt wel zijn maandelijkse editie. Hoeveel medewerkers er ontslagen werden is niet duidelijk.

VS: van 426.000 tot 89.000 journalisten op 23 jaar

Zoom in. De afgelopen drie decennia is de manier waarop de do

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer