Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Is Apple toe aan een nieuwe CEO?

Logo Business AM
Tech

04/04/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

epa07856574 Apple CEO Tim Cook (C) speaks with customers in the newly refurbished Apple store on Fifth Avenue in New York, New York, USA, 20 September 2019. The store reopens in time for the company to sell new products including the iPhone 11 and Series 5 Apple Watches. EPA-EFE/PETER FOLEY

Het leiderschap van Apple-CEO Tim Cook komt onder vuur te liggen in Silicon Valley. 10 dagen nadat Apple een resem nieuwe diensten aanbood zijn analisten en journalisten bang dat het bedrijf zijn innovatiecapaciteit verliest.

De presentatie vorige week werd op gemengde reacties onthaald. Daarbij wordt naast het bedrijf ook het leiderschap van Tim Cook in vraag gesteld. Cook werd door wijlen Steve Jobs als zijn opvolger aangesteld. Hij heeft een opmerkelijk parcours afgelegd. De prijs van het aandeel Apple steeg onder zijn bewind, dat in augustus 2011 begon, met ruim 361%.

[ In het boek ‘Becoming Steve Jobs staat te lezen dat Cook de doodzieke Steve Jobs in 2009 een deel van zijn lever aanbood. Jobs leed aan ascites of waterbuik, dat is een medische term voor de opzwelling van de buik als gevolg van de aanwezigheid van vocht in de peritoneale holte. Het is een neveneffect van kanker. Jobs wilde er niets van weten.]

Apple: onbeduidend en afleidend?

Maar volgens Farhad Manjoo, de tech-opiniemaker van de New York Times, is het nieuwe aanbod van Apple ‘onbeduidend en afleidend’. “Apple lijkt het zicht op de wereld te zijn verloren.” […] Eerder dan betere spullen te verkopen aan meer mensen, wil het nu meer verkopen aan dezelfde mensen.”

Ook Youngme Moon van de Harvard Business Review is alles behalve onder de indruk. “Ik mis de creativiteit die lang het volledige topmanagement van Apple kenmerkte. […] Dit was de eerste keer dat ik dacht, “Wow is het heiligenschennis om je af te vragen of het bedrijf op zoek moet naar een nieuwe CEO?”

Apple-believers denken (hopen) dat Cook wellicht de fundamenten heeft gelegd voor iets revolutionairs. Het aanbod is nog niet compleet en zal wel degelijk ingrijpend veranderend zijn, luidt het daar.

Op naar een overname?

Wereldwijd hebben 1,4 miljard mensen een of ander Apple-gadget geactiveerd (Mac, iPhone, iWatch, iPad,…). De marktpenetratie is dus indrukwekkend. Ze geeft het bedrijf de mogelijkheid op vlak van diensten (nieuws, muziek, streaming,…) te gaan concurreren met de huidige marktleiders. Ongeacht innovatie.

Verontrustend blijft wel dat Apple nooit rond ideeën communiceert vooraleer ze voltooid worden, wat het verwachtingspatroon voor elke evenement stimuleert. Wanneer zo’n presentatie dan tegenvalt, beginnen mensen zich dus vragen te stellen.

Hoewel het nu koffiedik kijken blijft over de toekomst, wijst de recente toevoeging van M&A-specialist Adrian Perica aan het managementteam op een eventuele overname die het bedrijf voorbereidt. Volgens Bloomberg gaat het op ‘een promotie die aangeeft dat het techconcern meer gaat focussen op overnames’.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks