Apple produceert in 2024 zijn eigen beeldschermen: een mokerslag voor Samsung

De populaire smartwatches van het Amerikaanse bedrijf uit Cupertino zullen de eerste producten zijn die gebruikmaken van de eigen, zelf geproduceerde, beeldschermen.

Waarom is dit belangrijk?

Samsung - en in mindere mate LG - levert de beeldschermen die gebruikt worden door de producten van Apple, waaronder de iPhone en de iPad. Als het bedrijf uit Cupertino afstand neemt van de Zuid-Koreaanse fabrikant, zou dat betekenen dat het bedrijf een zeer belangrijke klant verliest.

Het nieuws: Apple wil onafhankelijk worden van andere fabrikanten door meer onderdelen voor zijn producten zelf te gaan produceren, meldt Bloomberg op basis van verschillende bronnen dicht bij de zaak.

De details: Apple zou naar verluidt begin volgend jaar een nieuwe displaytechnologie voor zijn apparaten introduceren, genaamd de microLED. 

 • Het nieuwe scherm zal eerst gebruikt worden bij het populaire horloge, de Apple Watch Ultra. Het nieuwe beeldscherm zou momenteel al worden getest.
 • Andere producten zullen later volgen, waaronder de iPhone en iPad.
 • De voordelen van deze nieuwe schermen ten opzichte van de huidige OLED zijn nog levendigere kleuren, diepere zwarttinten en een grotere helderheid.


Vooruitblik: Het project maakt deel uit van een bredere inspanning van Apple om onafhankelijker te worden van externe fabrikanten, waaronder Samsung. Het doel is om zoveel mogelijk externe componenten op termijn te vervangen door eigen, zelfgemaakte onderdelen.

 • Eerder is Apple al begonnen met het maken van de processoren in zijn computers. De oudere Intel-modellen zijn vervangen door toestellen met de Apple Silicon-chip. Een nieuwe strategie die zijn vruchten heeft afgeworpen en zijn vorige leverancier pijn heeft gedaan.
  • Het gerucht gaat dat Apple deze weg verder zal blijven volgen door tegen eind 2024 of begin 2025 de volgende generatie iPhone-chips zelf te gaan produceren en weg te gaan bij fabrikant Qualcomm.
 • Hierdoor zou Apple meer controle krijgen over het ontwerp en de mogelijkheden van zijn producten.


Een klap voor Samsung: Het plan van Apple om voor zijn beeldschermen niet meer afhankelijk te zijn van externe fabrikanten, zal onvermijdelijk een klap betekenen voor de activiteiten van Samsung Display en LG Display, de twee belangrijkste leveranciers van beeldschermen.

Grilligheden van Beijing

Door de draconische Chinese coronamaatregelen, waardoor al te vaak een groot deel van de toeleveringsketen werd stilgelegd, halen meer en meer techreuzen een geleding van hun productie uit China. De geopolitieke spanningen tussen het Westen en het communistische regime van Xi Jinping, lijken dat proces te versnellen.

 • “We zijn verheugd dat we de iPhone 14 in India gaan produceren”, zei een woordvoerder van Apple in september in een verklaring tegen TechCrunch.

Apple is overigens niet het enige techbedrijf dat “Zero COVID”-moe is: zo hebben ook HP, Dell, Google en Meta plannen gemaakt om ten minste een deel van hun productie weg te voeren uit het Middenrijk.

 • En ook beeldschermproducent BOE bouwt naar verluidt in navolging van Foxconn, nieuwe productiefaciliteiten in het noorden van Vietnam. Het land lijkt momenteel de vruchten te plukken van de massale uittocht.
 • “Veel fabrikanten zijn nu op zoek naar een nieuwe markt waar voldoende elektriciteit en goedkopere en jongere arbeidskrachten zijn”, liet Hung Nguyen, econoom bij Dragon Capital, optekenen door Business AM.
 • Ook Apple-rivaal Samsung ziet India als een belangrijk mondiaal productiecentrum en heeft er een van zijn grootste productiecentra opgezet. Daarnaast is Google recentelijk begonnen met het verplaatsen van een deel van zijn Pixel-smartphones naar India.

(fjc/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20