Apple presenteert zijn duurste iPhone ooit: 1.659 euro

Voor de nieuwe iPhone XS Max, één van de drie nieuwe smartphones die door Apple is voorgesteld, zal minstens een bedrag van 1.099 dollar moeten worden betaald. Daarmee is de iPhone XS Max, die uitgerust werd met een scherm van 6,5 inch, de duurste en grootste smartphone die Apple tot nu toe op de markt heeft gebracht.

Analisten merken op dat Apple met de lancering van zijn nieuwe producten de duurste iPhone-portfolio uit zijn geschiedenis heeft samengesteld. Sommigen maken gewag van een uitgekiende strategie, die de inkomsten en winsten van het concern verder zal opvoeren. Hogere prijzen bieden een mogelijkheid om compensaties voor dalende verkoopvolumes te garanderen.

Overwogen prijsbeleid

“Apple heeft bij de voorstelling van zijn nieuwe iPhones een intelligent prijsbeleid gehanteerd,” zegt onder meer Steve Kovach, technologiespecialist bij de nieuwssite CNBC.com. “De innoverende technologie die vorig jaar met de iPhone X werd geïntroduceerd, wordt enerzijds nu aan een veel lager prijsniveau op de markt gebracht. “

“Daardoor zou Apple erin kunnen lukken om meer iPhones te verkopen aan consumenten die vorig jaar de hoogste prijscategorieën links hebben laten liggen. Tegelijkertijd wordt de rest van de portfolio echter vooral door prijsverhogingen gekenmerkt. Daardoor zal de onderneming zijn gemiddelde verkoopprijs en winst op een hoog niveau kunnen houden.”

“Voor de iPhone X werd vorig jaar een bedrag van ongeveer 1.000 dollar gevraagd,” zegt Kovach nog. “Voor de vergelijkbare nieuwe iPhone XR zal slechts een bedrag van 749 dollar moeten worden betaald. Tegelijkertijd is de iPhone XR merkelijk duurder dan de iPhone 8, die vorig jaar als basistoestel tegen een bedrag van 699 dollar werd geïntroduceerd.”

“Twee jaar geleden moest voor het basismodel slechts een som van 649 dollar worden betaald. Men moet dan ook concluderen dat Apple de basisprijs voor een nieuw iPhone over een periode van twee jaar met 100 dollar heeft opgedreven.”

Drempel

“Het middenmodel iPhone XS wordt tegen een prijs van 999 dollar op de markt gebracht,” betoogt de technologiespecialist. “Dat bedrag werd vorig jaar gevraagd voor de iPhone X, die ook functioneel gelijkaardige eigenschappen had. Daarbij moet men er echter wel rekening mee houden dat de iPhone X vorig jaar het topmodel van de hele portfolio was.”

“Dit jaar wordt het aanbod aangevoerd door de iPhone XS Max met een beginprijs van 1.099 dollar, die echter tot 1.449 dollar kan worden opgevoerd indien voor een opslagcapaciteit van 512 gigabytes wordt gekozen. Dat is duurste iPhone die Apple ooit op de markt heeft gebracht.”

“Verder moet ook nog worden vastgesteld dat de iPhone SE, met een bedrag van 349 dollar de goedkoopste optie van het smartphone-aanbod bij Apple, uit het aanbod is geschrapt,” beklemtoont Kovach.

“Prijsbewuste kopers zullen zich uiteraard nog altijd oudere iPhones met sterke kortingen kunnen aanschaffen. De iPhone 7 kostte bij zijn lancering twee jaar geleden 649 dollar, maar kan nu voor 449 dollar worden gekocht. Ook de prijs van de iPhone 8, die vorig jaar werd gelanceerd, daalde van 699 dollar naar 599 dollar.”

“In het algemeen moet echter worden geconcludeerd dat de toegangsdrempel voor het Apple-ecosysteem duurder is geworden.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20