Apple moet lightning-laadkabels mogelijk laten vallen in Europa

Als de regelgeving voor universele smartphonekabels erdoor komt, kan Apple zijn lightningkabel opbergen.

De EU wil opnieuw paal en perk stellen aan de wildgroei aan smartphoneladers. Er ligt opnieuw een voorstel op tafel om smartphonemakers te verplichten om aan een universele laadkabel te werken.

Zelfregulering

Enkele jaren geleden kwam het voorstel al, maar de techlobby hield het toen tegen. De EU vroeg zelfregulering aan de sector en dat kwam er, voor een groot deel.

Toch zochten smartphonemakers een achterpoortje: met laders valt namelijk veel geld te verdienen. Zo zal u merken dat een lader van een b-merk minder snel laadt dan van pakweg Samsung zelf. Er zijn ook smartphoneladers die met dezelfde adapter werken, maar een eigen, uniek kabeltje hebben.

Lightning-technologie

Apple is koning van de eigen smartphoneladers. Het bedrijf bood dan ook lang weerstand tegen de universele laders. De iPhone-maker heeft onder andere de lightning-technologie om zijn smartphones mee te laden.

Als de Europese Unie de wetgeving gestemd krijgt, zou dat betekenen dat Apple die lightning-technologie moet laten schieten. Die valt namelijk niet onder de noemer van ‘universele lader’.

Apple schijnt wel al met de zaak bezig te zijn. Hoewel het bedrijf vorig jaar in een verklaring aangaf dat uniformisering ‘innovatie tegenhoudt’, zijn ze al van lightning afgestapt voor het vorige model iPad. Die kreeg in de plaats daarvan een usb-c-uitgang.

Daarnaast schakelen bijna alle grote bedrijven langzaam maar zeker over op draadloos opladen. De technologie staat nog wat zijn kinderschoenen, maar toch zou dat de richtlijnen van de EU kunnen omzeilen. In afwachting van verbeterde technologie schakelen alle smartphonemakers langzaam maar zeker over naar usb-c en micro-usb. Apple inclusief.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20