Apple behoort vandaag tot de tien rijkste bedrijven ter wereld, en het staat ook nog steeds hoog gerangschikt als één van de meest waardevolle merken. Sinds de iPhone het digitale landschap totaal hertekende, is Apple niet meer weg te denken. Hier zijn 15 verbluffende feiten over het bedrijf dat Steve Jobs groot maakte.
1. Als Apple een land zou zijn, dan hoorde het bij de 50 sterkste economieën ter wereld
De omzet van Apple bedroeg vorig jaar 265 miljard dollar. Dat zou Apple in de lijst met sterkste economieën op de 43ste plek plaatsen. Portugal, Nieuw-Zeeland, Hongarije, … het zijn maar enkele landen die een lager bruto nationaal product hebben. Apple zit daarmee in de buurt van het bnp van bijvoorbeeld Finland, Tsjechië en Egypte.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
2. Apple groeide vorig jaar evenveel als de hele economie van Letland
Tien jaar geleden bedroeg de omzet van Apple nog 65,2 miljard dollar, maar sindsdien is die dus fel gestegen. In 2018 kwam er nog eens 35 miljard dollar bij. Economisch is die groei evenveel als het volledige bruto nationaal product van Letland.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
3. Apple was het eerste bedrijf met een beurswaarde van meer dan één biljoen dollar
In augustus 2018 werd Apple het eerste bedrijf in de wereld om een beurswaarde van meer dan één biljoen dollar te laten optekenen. Sindsdien is de merkwaarde wel fors teruggevallen naar 700 miljard dollar. De twijfel over de groeivooruitzichten van de iPhone is hiervoor verantwoordelijk. Drie andere bedrijven zijn intussen over Apple gesprongen: Alphabet (het moederbedrijf van Google), Microsoft en de nieuwe nummer één Amazon.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
4. Er zullen binnenkort 2 miljard iPhones verkocht zijn
Volgens CEO Tim Cook heeft Apple in 2018 de kaap van 2 miljard verkochte iOS-toestellen overschreden. Het grootste deel daarvan zijn iPhones, nog steeds het populairste product van het bedrijf. Appleinsider heeft op basis van de cijfers uitgerekend dat ergens in het midden van 2021 een iPhone over de toonbank rolt die het aantal verkochte toestel over de kaap van 2 miljard tilt. Jammer genoeg is het onmogelijk exact te berekenen wie de gelukkige zal zijn.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
5. Per seconde verkoopt Apple …
Zowat iedere seconde worden er ergens ter wereld wel producten van Apple aangekocht. Reken op zeker zes iPhones en één iPad. Een Mac-computer en een Apple Watch krijgen om de twee seconden een nieuwe eigenaar. Hier zie je hoe krankzinnig de cijfers zijn!
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
6. Apple heeft intussen meer dan 500 winkels
In het voorjaar van 2019 zat Apple aan 506 winkels verspreid over 24 landen. De meeste winkels bevinden zich natuurlijk in de Verenigde Staten. Ook in België is het merk intussen aanwezig met één winkel in Brussel. De grootste Apple Store staat in Londen.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
7. De naam van het bedrijf heeft te maken met Steve Jobs’ voorkeur van fruit
Steve Jobs at graag appels en dat zou ook de reden zijn waarom zijn bedrijf zo heet. In zijn biografie staat te lezen dat hij soms maar één of twee soorten voedsel gedurende een hele week at. Vaak leefde hij bijvoorbeeld enkel op wortelen of appels. Eigenlijk is dat geen goed idee, want hoe gezond appels ook zijn, er zitten niet genoeg andere voedingsstoffen in.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
8. Apple had eigenlijk nog een derde oprichter, die zijn aandelen voor 800 dollar verkocht
We kennen allemaal wel Steve Jobs en Steve Wozniak, die samen in de jaren 70 het bedrijf oprichtten dat we vandaag als Apple kennen. Er was echter nog een derde oprichter, Ronald Wayne. Hij stapte twaalf dagen na de lancering van het bedrijf op en verkocht zijn aandelen – 10 procent van het bedrijf – voor amper 800 dollar.
Wayne werkte voor Atari en heeft later gezegd dat hij geen spijt heeft van z’n beslissing. Op basis van de informatie die hij toen had, voorspelde hij dat het succesverhaal van Apple veel hindernissen zou kennen. En dat risico wou hij niet nemen.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
9. Isaac Newton stond op het eerste logo van Apple
Wayne was ook verantwoordelijk voor het eerste logo van het bedrijf, waarop Isaac Newton stond afgebeeld. Dat is de wetenschapper die volgens de legende de wet van de zwaartekracht ontdekt heeft toen een appel op zijn hoofd viel. Jobs was er echter niet tevreden mee en verving de afbeelding al snel door een ontwerp dat meer op het huidige logo lijkt. Volgens Jobs was het ook lastig om het originele logo in een klein formaat te produceren. Isaac Newton zou dus nooit op een iPhone hebben kunnen staan.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
10. Steve Jobs verdiende slechts 1 dollar per jaar
Hoe vreemd het ook is voor een bedrijf met de inkomsten van Apple, maar Steve Jobs verdiende als CEO tot aan zijn overlijden slechts 1 dollar per jaar. Jobs moest in 1985 het bedrijf verlaten, toen beslist werd dat hij geen leidinggevende functie meer mocht uitvoeren. Maar wanneer hij in 1997 terugkeerde, verkeerde Apple in serieuze problemen. Jobs besloot met 1 dollar per jaar tevreden te zijn, een teken van zijn liefde voor het bedrijf dat hij in de garage van zijn ouders had opgericht.
Natuurlijk had Jobs wel aandelen in het bedrijf, en dus besefte hij dat die waarde flink zou stijgen als hij Apple weer gezond kon maken. En dat gebeurde ook, want sinds 1997 tot aan zijn dood in 2011 groeide de waarde per aandeel van ongeveer 3 euro tot 365 euro. Apple had bovendien het toenmalige bedrijf van Jobs, NeXT, overgekocht, waardoor hij wel even van z’n spaarcentjes kon leven.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
11. Apple zou personeel valse projecten laten uitvoeren
Belangrijk nieuws mag niet lekken. Bij Apple zouden volgens insiders wel eens valse projecten worden uitgevoerd om het personeel te testen. Als dit ‘fake news’ dan in de buitenwereld lekt, weten ze meteen wie de schuldige is.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
12. De eerste Apple-computer kostte 666,66 dollar
Het is niet geweten of Jobs en Wozniak destijds de duivel vereerden, maar hun eerste computer kwam in 1976 op de markt voor de prijs van 666,66 dollar. Al zou Wozniak wel fan geweest zijn van het herhalen van cijfers. Intussen zijn deze computers natuurlijk een pak meer waard. Er zouden officieel maar een zestigtal exemplaren van de Apple I bestaan, en slechts een handvol zou nog werken.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
13. Apple mocht in Brazilië jarenlang geen toestel met de naam iPhone verkopen
In Brazilië heeft het een tijdje geduurd voor Apple met de naam iPhone kon uitpakken. Een ander bedrijf, Gradiente, had de naam zelf al laten registeren. Pas in 2013 oordeelde een rechtbank dat beide bedrijven de naam mochten delen. Gezien de wereldwijde naambekendheid van Apple en de kwaliteit van de producten, vond de rechter het niet eerlijk als Gradiente in Brazilië als enige het recht zou krijgen om de naam te gebruiken.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
14. De ‘i’ in de producten staat niet alleen voor ‘internet’
De producten van Apple beginnen bijna allemaal met een ‘i’: iPhone, iPad, iWatch, iMac, … De meest logische verklaring is dat die letter naar het ‘internet’ verwijst. Al deze toestellen zouden immers niet bestaan zonder de noodzaak om constant online te zijn. De eerste iMac was bijvoorbeeld “het huwelijk tussen het internet en de eenvoud van Macintosh”.
Jobs heeft later echter ook andere verwijzingen opgesomd. De ‘i’ in de producten staat ook voor ‘individual’, ‘instruct’, ‘inform’ en ‘inspire’.
[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]
15. Apple heeft mogelijk Facebook van de ondergang gered
Het is best mogelijk dat we vandaag geen Facebook-profiel zouden hebben als Apple in 2004 geen deal met het bedrijf van Mark Zuckerberg had gesloten. Jobs en co bereikten een overeenkomst om te adverteren op het nieuwe platform. Dat geld had Facebook echt nodig om door de woelige eerste zomer te geraken. En vandaag behoren ze allebei tot de top van de bedrijven in de internetwereld.