Apple-costichter Wozniak lanceert ‘groene’ cryptomunt WOZX

Apple-legende Steve Wozniak lanceert Efforce, een internationaal crowdfundingplatform voor energiezuinige projecten en de bijhorende cryptomunt WOZX. Dat is een verwijzing naar zijn bijnaam, ‘The Woz’.

Efforce is een bedrijf uit Malta waar de 70-jarige Wozniak de costichter van is, samen met de Italianen achter milieu-adviseur AitherCO2. Wozniak heeft een cultstatus in technologieland als costichter van Apple, dat hij in 1977 oprichtte met Steve Jobs en de vergeten Ronald Wayne.

Zijn nieuwe platform heeft twee ambities: crowdfunding organiseren voor energie-efficiënte projecten van bedrijven én tot een internationaal ecosysteem uitgroeien met behulp van de eigen cryptomunt WOZX.

Crowdfunding

Het vertrekpunt van Wozniak en co is dat 68 procent van de gebruikte energie in de wereld niet energie-efficiënt opgewekt is. Er is dus nog enorm veel ruimte voor verbetering op het vlak van zuinig energieverbruik en isolatie. Alleen zijn daar op bedrijfsniveau vaak investeringen van honderdduizenden euro’s voor nodig en is het noodzakelijke kapitaal niet altijd voorhanden.

Efforce wil de bedrijven met energieprojecten samenbrengen met mogelijke geldschieters van overal ter wereld – zoals professionele investeerders of vermogende particulieren – en hun onderlinge afspraken in een waterdicht blockchain-gebaseerd contract.

Bedrijven die hun gebouwen of productieprocessen energie-efficiënter willen maken, kunnen een aanvraag indienen op het platform. De geldschieters die een groene project financieren, kunnen via het ‘slimme contract’ in detail volgen hoeveel energiebesparingen het bedrijfsproject oplevert. Het bedrijf betaalt een deel van de behaalde energiebesparingen uit aan de geldschieters, die daardoor een rendement verwerven op hun investeringen.

Cryptomunt

Maar daar eindigt het verhaal niet. Het project krijgt een bijkomende dimensie doordat die betalingen in de nieuwe munt WOZX verlopen. Efforce gaat tot 1 miljard stuks van die nieuwe cryptomunt uitgeven en lanceerde recentelijk de handel, onder meer op het Singaporese cryptoplatform HBTC.com. Dat alles nog voordat er ook maar één project voor energiezuinigheid al het levenslicht zag.

De bedoeling van Efforce lijkt dubbel: de geldschieters van de ecologische projecten kunnen op die secundaire markten hun WOZX-munt inruilen voor de meer gangbare cryptomunt bitcoin. Daarnaast hoopt WOZX ook een plaatsje te veroveren in de portefeuilles van de pure cryptobeleggers.

Efforce belooft elk jaar 1 procent van alle behaalde energiebesparingen te verdelen over alle WOZX-munten, waardoor de tokens telkens fundamenteel in waarde stijgen. ‘Een prikkel voor het hele ecosysteem’, zo noemt het bedrijf dat. ‘Ik bekijk onze tokens als aandelen in een bedrijf’, zegt ‘The Woz’ zelf.

‘Woz-effect’

Volgens critici wordt het crowdfundingplatform hiermee nodeloos ingewikkeld gemaakt. Efforce zelf beklemtoont dat ‘de tokenisatie’ of ‘effectisering’ van energiebesparingen net de clou van het hele verhaal is. ‘Zo kunnen we kleine en grote investeerders bij het ecosysteem betrekken.’

De keuze voor ‘WOZ’ als muntnaam lijkt alvast zijn effect niet te missen. De koers schoot op 3 december, bij zijn lancering op HTBC.com, in een mum van tijd 900 procent hoger, van omgerekend 0,1 dollar naar circa 1 dollar. Vorige week werden zelfs pieken van meer dan 3 dollar bereikt. Beleggers in de nog prille cryptomunt moeten wel rekening houden met forse koersschommelingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20