10 ongewone zaken over Steve Jobs die u niet wist

Applestichter Steve Jobs wordt door velen als de belangrijkste Amerikaan van deze tijd beschouwd. James A. Altucher, een Amerikaanse zakenbankier en een fervent fan van Jobs verzamelde 10 ongewone feiten over wat hij ‘de grootste artiest op aarde’ noemt.

Je wordt enkel een artiest als Steve Jobs wanneer je alles in je leven ondersteboven gooit, lelijke, afgrijselijke fouten maakt en zaken zo verschillend aanpakt dat anderen je nooit zullen kunnen volgen. Door te falen, vals te spelen, te liegen, ervoor te zorgen dat iedereen je haat en dan aan de andere kant van het spectrum opnieuw boven te komen met iets meer wijsheid dan de rest‘.

En dan nu 10 ongewone weetjes over Steve Jobs:

1. Steve’s zus is de succesvolle Amerikaanse schrijfster Mona Simpson. Omdat Jobs als boreling voor adoptie werd opgegeven, kwam hij dit pas begin negentiger jaren te weten, toen hij haar opzocht.

2. Steve’s vader heet Abdulfattah Jandali, wat maakt dat Jobs eigenlijk een half-Syrische moslim is. Jandali en zijn echtgenote waren nog studenten toen Steve geboren werd en besloten hem voor adoptie op te geven, op één voorwaarde: het koppel dat hem adopteerde moest beloven dat Steve naar de univesiteit zou kunnen gaan.

3. Steve is de ontwerper van het spel Breakout, een computerspel dat op Pong lijkt en gemaakt is door Atari.

4. Jobs ontkende het vaderschap van zijn eerste kind door te claimen dat hij steriel was. Later zou hij zijn dochter – die in uiterst moeilijke omstandigheden door de moeder was opgevoed- alsnog in de armen sluiten. De Apple III-computer kreeg trouwens de naam ‘Lisa’, naar zijn eerste kind.

5. Jobs is een pescotariër, iemand die ervoor kiest geen zoogdieren en vogels te eten, maar wel vis of andere zeedieren. Andere bekende pescotariërs zijn Ted Danson en Mary Tyler Moore.

6. Jobs geeft geen geld aan liefdadigheid; iets wat in VS als bijna onvergeeflijk kan worden beschouwd. Toen hij CEO van Apple werd maakte hij zelfs onmiddellijk een einde aan alle lopende liefdadigheidsprogramma’s. Velen zeggen dat ondernemers ’terug moeten geven aan de maatschappij’. Anderen noemen dat flauwekul. Jobs heeft met zijn uitvindingen de levenskwaliteit van miljoenen mensen geweldig verbeterd en tienduizenden mensen wereldwijd aan werk geholpen.

7. Jobs loog tegen Apple-medestichter Steve Wozniak toen hij het computerspel Breakout ontwikkelde voor Atari. De 5.000 dollar die ze van Atari voor het spel kregen zouden ze delen. Maar Jobs vertelde Wozniak dat hij 700 dollar had gekregen en hij gaf Wozniak er 350 van.

8. Jobs is een Zen-boeddist, die zelfs even met de gedachte speelde om monnik te worden en het klooster in te gaan.

9. Jobs ging uiteindelijk niet naar de universiteit. Hij ging een semester naar het Reed College en hield het dan voor bekeken. Ook Bill Gates en Mark Zuckerberg zijn college drop-outs.

10. Steve Jobs heeft toegegeven op zijn minst eens in zijn leven de psychedelische drug LSD te hebben gebruikt en zei dat ‘het een van de twee of drie belangrijkste dingen was’ die hij in zijn leven gedaan had. Apple gebruikte jarenlang de slogan ‘Think Different’. Verondersteld wordt dat zijn LSD-ervaring hem buiten de gebruikelijk paradigma’s leerde denken. (FZ)

(11. Onderstaande speech die hij gaf bij de inhuldiging van het academiejaar 2005 aan de Stanford University is miljoenen keren bekeken via YouTube)

(Foto:Attribution by Tom Coates)

Meer