Appartement in het Portugese Braga verkocht voor 3 Bitcoins: “Historische mijpaal”

Een appartement in de Portugese stad Braga is vorige week verkocht voor drie Bitcoins. Het is daarmee de eerste verkoop van onroerend goed in het land die volledig afgerekend werd in cryptovaluta.

Het appartement werd vorige week op 5 mei verkocht voor drie Bitcoins, wat destijds overeenkwam met ongeveer 110.000 euro. Op het moment van schrijven is de koers van de digitale munt alweer gezakt, waardoor de drie Bitcoins momenteel een waarde van net geen 99.000 euro vertegenwoordigen. Onderwijl blijft de koers van de digitale valuta maar verder dalen, met maandagmiddag een dagverlies van ongeveer 3 procent tot ongeveer 33.500 dollar.

Historische mijlpaal

De verkoop van het vastgoed was mogelijk dankzij nieuwe regels die vorige maand officieel van kracht gingen in Portugal. Die bepalen namelijk dat eigenaars en makelaars vastgoed direct kunnen verkopen via cryptovaluta en deze niet eerst om hoeven te zetten in geld.

“Deze gebeurtenis vertegenwoordigt een historische mijlpaal: de overdracht van een digitaal naar een fysiek bezit, zonder conversies naar euro’s”, aldus het vastgoedbedrijf Zome, dat verantwoordelijk was voor de verkoop.

De verkoop van onroerend goed voor Bitcoin heeft onlangs aan populariteit gewonnen. In april kondigde de Latijns-Amerikaanse makelaar La Haus aan dat het officieel begint met het accepteren van Bitcoin als betaling voor woningen.

Gunstig klimaat

Het belastingvriendelijke klimaat van Portugal zorgt ervoor dat veel ‘digital crypto nomads’ het land weten te vinden. De inkomsten uit digitale valuta zijn er namelijk vrijgesteld van belastingen, waardoor het land de interesse wekt van cryptoliefhebbers van over de hele wereld. Daarnaast biedt Portugal een aangenaam klimaat met veel zonuren en betaalbare kosten van levensonderhoud.

Het land speelde daarnaast gastheer voor allerlei crypto-evenementen, zoals de Solana Breakpoint Conference van november 2021. De vriendelijkheid van het land op het gebied van digitale valuta leverde de hoofdstad Lissabon de zevende plaats op binnen de top 15 “meest vriendelijke cryptosteden van 2021”.

Sinds de oorlog in Oekraïne blijkt Portugal daarnaast in trek te zijn bij Oekraïense cryptowerkers- en handelaars. Volgens de Portugese immigratiedienst is het aantal Oekraïense staatsburgers in Portugal gestegen tot ongeveer 40.000, waarmee het de op twee na grootste groep expats van het land is geworden. Nummer één zijn de Brazilianen, gevolgd door de Britten.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20