App voor contactopsporing tegen september klaar

De contacttracingapp in de strijd tegen het coronavirus zal tegen september klaar zijn. Dat heeft Karine Moykens, de voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, gezegd in De Ochtend (Radio 1). De app wordt niet verplicht.

De app geeft aan of je de voorbije dagen in contact bent geweest met iemand die besmet is geraakt met het coronavirus. Ons land ging eerst niet inzetten op zo’n app, maar vorig maand zetten de bevoegde overheden dan toch het licht op groen. Eerst werd op een lancering rond deze tijd gemikt, maar die deadline werd niet gehaald. De applicatie zal voor heel het land werken, bevestigde Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing in De Ochtend.

Hoe zal de app werken?

  • Op het moment dat een arts vaststelt dat u besmet bent, krijgt u een code die u moet ingeven in de app.
  • Die stuurt dan een melding naar iedereen die bij u in de buurt is geweest. Die mensen moeten op hun beurt contact opnemen met hun huisarts.
  • Anonimiteit is gegarandeerd. De mensen met wie u in contact bent geweest, zullen niet weten wie u bent en ook niet waar ze met u in contact zijn geweest.

Technisch zal de app via bluetooth werken en volgens de standaard DP-3T, wat staat voor Decentralized Privacy-Preserving Proximity Tracing. Dat protocol ligt ook aan de basis van het gezamenlijke project dat Apple en Google, samen goed voor vrijwel de hele smartphonemarkt, aankondigden. Het gaat om een decentraal model, zonder centrale server die de gegevens verzamelt, dus.

Uit een enquête van Vias institute met het Kenniscentrum Data & Maatschappij blijkt dat bijna vier op de tien Belgen (37 procent) bereid is een tracing app te installeren, 27 procent twijfelt.

Wat voorafging:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20