Antwerpse haven gaat duurzame methanol produceren

Een consortium van zeven bedrijven wil over twee jaar in de Antwerpse haven een fabriek voor de productie van methanol opstarten. Daarbij zal een duurzaam productieproces worden gehanteerd. Dat heeft het Antwerpse Havenbedrijf gemeld. Het initiatief is een Belgische primeur.

Methanol is voor de chemiesector een belangrijke grondstof. Het product kent ook industriële toepassingen. Bovendien kan methanol in de toekomst ook worden ingezet als brandstof om de impact op het leefmilieu te verminderen.

Op dit ogenblik wordt methanol echter geproduceerd op basis van fossiele grondstoffen. Een consortium van de bedrijven Engie, Fluxys, Indaver, Inovyn, Oiltanking, Port of Antwerp en de Vlaamse Milieuholding (VMH) wil het product echter met een duurzaam proces winnen.

Demofabriek

Voorzien is dat op de site van Inovyn, een dochter van de onderneming Ineos, langs de Scheldelaan in Antwerpen een demofabriek wordt gebouwd. Daar zou jaarlijks 8.000 ton methanol volgens een duurzaam proces kunnen worden geproduceerd.

Daarmee kan de installatie een deel van de lokale vraag naar methanol als basismolecule voor de chemie invullen. Bovendien zou het product als een duurzame brandstof voor onder meer de sleepboten als het wegverkeer kunnen worden gebruikt.

Het proces maakt gebruik van koolstofdioxide die uit de atmosfeer wordt opgevangen. Verder wordt ook beroep gedaan op waterstof die op een duurzame manier is gewonnen. Een ton duurzame methanol vermijdt dat een even grote hoeveelheid koolstofdioxide wordt geproduceerd.

De initiatiefnemers hebben voor het project de vennootschap Power-to-Methanol Antwerp opgericht. Gehoopt wordt dat over twee jaar met de bouw van de demofabriek kan worden begonnen. Op het einde van datzelfde jaar zou de productie moeten kunnen worden opgestart.

De initiatiefnemers noemen het project het bewijs van de meerwaarde die door een samenwerking van verschillende industriële partijen kan worden gerealiseerd. Voor de Antwerpse haven is het project tevens een verdere stap in de strategie om een duurzame activiteit uit te bouwen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20