Opnieuw recordjaar voor Antwerpse haven

Al voor het zevende jaar op rij mag de haven van Antwerpen een recordjaar optekenen. In 2019 groeit de tweede grootste haven van Europa met 1,3 procent, voornamelijk dankzij cargo en droge bulk.

‘We zien dat het vooral de containers zijn die de motor zijn van de groei’, vertelde Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA) vanmorgen in De Ochtend op Radio 1. De haven realiseerde een totale overslag van 238 miljoen ton, ondanks toenemende spanningen in de wereldhandel.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de spanningen tussen de Verenigde Staten en China, de brexitperikelen en de heffingen die Amerikaans president Donald Trump invoerde op staal. Dat laatste weerspiegelt zich ook in de cijfers. De overslag van breakbulk, het segment waarbinnen staat valt, daalt met 13 procent.

Capaciteit verdubbelen

Tegelijk heeft de haven ook stevige ambities. Vorige week vrijdag nam de Vlaamse regering nog een belangrijke beslissing over de mogelijke uitbreiding van de containercapaciteit. ‘We zitten momenteel in proces- en vergunningsfase. Met de bouw van dit nieuwe dok kunnen we op termijn onze capaciteit verdubbelen’, zegt De Ridder.

Ten slotte is er ook oog voor duurzaamheid. Met het inrichtingsplan voor de voormalige Opel-site aan het Churchilldok komt dat tot uiting. ‘We ijveren voor een multifuel port, een haven waar meerdere duurzame brandstoffen naast elkaar bestaan. We experimenteren binnenkort met sleepboten op methanol en waterstof’, zegt CEO Jacques Vandermeiren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20