Antivirusbedrijf McAfee gaat opnieuw naar de beurs

Het computerbeveiligingsbedrijf McAfee, opgericht door de legendarische John McAfee, trekt opnieuw naar Wall Street negen jaar nadat Intel het daar weg haalde.

Het diende daarvoor een document in bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Het bedrijf boekte in 2019 een verlies van 236 miljoen dollar op een omzet van 2,6 miljard. Tot juni dit jaar verdiende McAfee 1,4 miljard dollar, waarop het 31 miljoen dollar winst maakte.

McAfee werd in 1987 opgericht door de software-ontwikkelaar John McAfee. Het was toen een van de eerste bedrijven die antivirussoftware op de markt bracht en was meteen een doorslaand succes. De Amerikaanse groep stond al eerder op de beurs tussen 1999 en 2011, maar werd toen overgenomen door techreus Intel. Die had 8 miljard dollar (7 miljard euro) over om zijn chips beter te beveiligen.

Snowflake

Dat bleek uiteindelijk niet te werken. McAfee was eerder gericht op consumenten en geraakte nooit deftig geïntegreerd in Intel. Daarom werd het vijf jaar later doorverkocht aan de investeerder TPG. Intel hield wel nog 49 procent van de aandelen.

TPG ziet zijn kans schoon nu techbedrijven in groten getale en onder massale belangstelling naar de beurs trekken. Eerder ging de cloudspeler Snowflake nog meer dan dubbel zo hoog bij zijn beursgang en woensdag trekt de gehypete data-analist Palantir naar de beurs. Palantir zou gewaardeerd worden aan 22 miljard dollar.

Een harem in Belize

Oprichter John McAfee heeft ondertussen niets meer met zijn bedrijf te maken. Hij komt de laatste jaren vooral in het nieuws met eigenaardige uitspattingen. Hij woont sinds 2008 in Belize en zou daar naar eigen zeggen een harem hebben met een moordenares in de rangen. Dat leidde ertoe dat McAfee constant gewapende lijfwachten over straat liet lopen en een buurman klaagde dat zijn honden mensen aanvielen.

Niet veel later werden zijn honden vergiftigd, maar McAfee schoof daarvoor de schuld in de schoenen van de Belizaanse regering. Toen nog een beetje later ook zijn buurman dood werd teruggevonden wees iedereen op McAfee, maar hij beweerde dat de regering hem erin wilde luizen. Kort daarna werd hij gearresteerd in Guatemala omdat hij het land illegaal zou zijn binnengekomen.

Voorts gaan er wilde verhalen over drugsfeestjes en wapenhandel de ronde over hem.

John McAfee in 2012 – EPA
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20