Analisten: ‘Complexe aandeelhoudersstructuur mogelijke hinderpaal voor beursgang Porsche’

Een eventuele beursgang van de Duitse sportwagenbouwer Porsche zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de eigendomsstructuur van de Volkswagen Group. Dat hebben een aantal waarnemers tegenover het persbureau Reuters gezegd.

De familiale groepen Porsche en Piech zouden bij een beursintroductie immers bereid zijn een rechtstreeks belang in de sportwagenbouwer nemen. Momenteel controleren deze twee families de Porsche Automobil Holding, de grootste aandeelhouder van de Volkswagen Group. Die positie zou bij een beursgang van Porsche echter worden verzwakt.

Overnamestrijd

Exact negentig jaar geleden begon Ferdinand Porsche met de bouw van eigen wagens. Die productie zou later uitmonden in de oprichting van de Volkswagen Groep. Er is echter al herhaaldelijk gewag gemaakt van een mogelijke scheiding tussen Volkswagen en dochterbedrijf Porsche.

Als afzonderlijke onderneming zou aan Porsche mogelijk een waarde tussen 45 miljard euro en 90 miljard euro kunnen worden gekleefd, tegenover een bedrag van 135 miljard euro voor de Volkswagen Group.

De waarnemers benadrukken dat een beursgang van Porsche voor Volkswagen geen grote prioriteit vormt, maar toch zouden de scenario’s van een mogelijke afsplitsing in overweging worden genomen. ‘De complexe aandeelhoudersstructuur van de Duitse autogroep zou daarbij echter een belangrijk obstakel kunnen vormen’, voeren ze aan.

Die complexe structuur was zorgvuldig gecreëerd na de mislukte overname van Volkswagen door Porsche twaalf jaar geleden. Door die operatie viel Porsche uiteindelijk in handen van Volkswagen en werden de families Porsche en Piech de belangrijkste aandeelhouders van de groep.

Nedersaksen

De twee families hebben met hun Porsche Automobil Holding een belang van 31,4 procent in het kapitaal van Volkswagen. Bovendien heeft die holding meer dan de helft van de stemrechten in de Volkswagen Group in handen. De Duitse deelstaat Nedersaksen heeft een belang van 20 procent in Volkswagen.

Bij een beursgang van Porsche zouden de twee families volgens analisten van de investeringsbank Stifel mogelijk een aantal stemrechten in Volkswagen aan Nedersaksen kunnen verkopen. ‘Met een dergelijke operatie zou ook de intrede van activistische investeerders kunnen worden vermeden’, merken ze op.

‘In een dergelijk scenario zouden alle partijen zich kunnen vinden. De families zouden opnieuw een grotere controle krijgen over het automerk Porsche, terwijl Nedersaksen bij Volkswagen over een blokkeringsminderheid zou beschikken en de vakbonden met een instroom van financiële middelen tevreden zouden kunnen worden gesteld.’

Er wordt echter aan toegevoegd dat Volkswagen tot nu toe geen enkele concrete stap heeft genomen om Porsche als een afzonderlijk bedrijf naar de beurs te brengen. Er is echter ook geen enkele garantie dat er ooit tot een dergelijke stap zal worden beslist.

Herbert Diess, chief executive van de Volkswagen Group, stelde recent nog dat de groep momenteel geen bijkomende financiële middelen nodig heeft om zijn ambitieuze strategie rond de transformatie naar elektrische mobiliteit te realiseren.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.