Amsterdam sloot voorbije jaar af als grootste aandelenplatform van Europa

Amsterdam eindigde het voorbije jaar als het grootste handelsplatform voor aandelen van Europa. De Nederlandse hoofdstad heeft haar voorsprong op Londen kunnen behouden, ondanks inspanningen van het Britse financiële centrum om zijn aandelenmarkten na de brexit aantrekkelijker te maken. Dat is gebleken uit berekeningen van beursoperator Cboe Global Markets.

Tijdens de maand december kon in Amsterdam op de aandelenmarkt een dagelijkse handel ter waarde van gemiddeld 8,97 miljard euro worden opgetekend, tegenover 8,32 miljard euro in Londen.

Brexit

Na het definitieve vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie dienden vele investeerders hun aandelenhandel in Londen te stoppen. Een groot deel van die handel verplaatste zich naar Amsterdam.

Kort na de brexit al kon Amsterdam een grotere handel melden dan Londen, maar de Britse metropool kon in juni zijn verloren plaats weer innemen. Dat was te danken aan een overeenkomst met Zwitserland, waardoor de handel in Zwitserse aandelen in Londen kon worden hervat. 

Die overeenkomst was echter niet voldoende om de leiderspositie voor een langere tijd te verzekeren, ondanks een aantal verdere pogingen om bijkomende activiteiten aan te trekken. Londen maakte het in augustus onder meer gemakkelijker om een SPAC, die op de beurs van New York al geruime tijd furore maakte, te noteren.

In november bleek echter slechts een SPAC op de Londense beurs actief. Euronext, de beursuitbater op het Europese continent, maakte daarentegen gewag van tweeëntwintig nieuwe SPAC-noteringen. Dat vertegenwoordigde bijna de helft van alle aandelen die vorig jaar in Europa op de markt kwamen.

Records

Het Britse ministerie van Financiën werd door de financiële sector opgeroepen grotere inspanningen te doen om de concurrentiepositie van de Britse hoofdstad op de aandelenmarkt te versterken.

“Het is voor gebruikers niet vanzelfsprekend om naar Londen te komen”, merkte Catherine McGuinness, beleidsverantwoordelijke van de City of London, daarbij op.

De Britse Financial Conduct Authority voerde vorige maand flexibelere regels voor noteringen in het premiumsegment van de London Stock Exchange (LSE) in een poging alsnog meer technologiebedrijven te kunnen aantrekken. 

De London Stock Exchange meldde vorig jaar 122 nieuwe aandelen te hebben kunnen noteren. De betrokken bedrijven haalden samen een bedrag van 22,75 miljard dollar op. Dat was het beste resultaat in veertien jaar tijd.

De Europese beursgroep Euronext maakte – met 212 nieuwe noteringen en een bedrag van 29,42 miljard dollar – eveneens van een recordjaar gewag.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.