Euronext voltooit overname Borsa Italiana

Euronext heeft de overname van Borsa Italiana vandaag afgerond. De beursmaatschappij heeft de Italiaanse effectenbeurs voor 4,4 miljard euro overgekocht van de London Stock Exchange Group.

Euronext had zijn overnameplannen al in oktober bekendgemaakt en in maart kreeg de beursmaatschappij groen licht van de Europese regulatoren. ‘De aanzienlijk uitgebreide groep is in Europa nu het toonaangevende platform voor beursnoteringen en secundaire markten voor zowel schuld- als aandelenfinanciering’, liet Stéphane Boujnah, CEO van Euronext, donderdag weten.

Kwart van Europese aandelenhandel in handen

Met de toevoeging van Borsa Italiana krijgt Euronext ongeveer een kwart van alle aandelenhandel in Europa in handen, inclusief 28 van de Euro Stoxx 50-ondernemingen. De deal betekent dat de beursoperator meer dan een derde van zijn omzet in Italië zal halen. Het zuiderse land zal daarmee Frankrijk voorbij steken als de grootste inkomstenbron voor Euronext.

Euronext heeft ook plannen om een belangrijke datacenter te verhuizen van Londen naar Bergamo, een stad in de Italiaanse regio Lombardije. Die zal vanaf 2022 operationeel zijn. ‘Italiaanse stemmen zullen op elk niveau worden gehoord’, aldus Boujnah.

1,8 miljard euro ophalen

Volgens Bloomberg wil Euronext via een claimemissie 1,8 miljard euro ophalen om de overname te financieren. De beursmaatschappij gaat daarvoor 30,5 miljoen aandelen uitgeven. De uitgifteprijs zal 59,65 euro bedragen. Enkel houders van de reeds uitgegeven aandelen kunnen deelnemen aan de kapitaalverhoging.

Euronext heeft donderdag ook zijn kwartaalresultaten bekendgemaakt. De omzet van Euronext steeg afgelopen kwartaal met 5,2 procent tot 249 miljoen euro. De nettowinst steeg met 2 procent tot 98 miljoen euro. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20