Beurzen Euronext omarmen crypto: “Deze beleggingsklasse is een blijver”

Euronext, het bedrijf achter de beurs van Brussel en andere grote Europese beurzen, werkt aan bijkomende diensten voor beleggingen die gelinkt zijn aan cryptomunten als Bitcoin. Zo hoopt de beurzenuitbater met eigen crypto-indexen uit te pakken.

Prominenten als Apple-baas Tim Cook of superbelegger George Soros bevestigden onlangs dat ze een deel van hun vermogen in cryptomunten geïnvesteerd hebben. Het duidt erop dat steeds meer beleggers crypto als manier zien om hun financiële risico’s te diversifiëren.

Niet alleen bij particuliere beleggers, ook bij de grote financiële spelers neemt de appetijt toe, stelt Euronext vast. Al gaat de adoptie bij die institutionele beleggers wel eerder traag, verklaarde CEO Stéphane Boujnah eerder deze week op een investeerdersdag in Milaan.

Veel grote beleggers die pensioen- of beleggingsfondsen aansturen nemen een afwachtende houding aan. Omdat ze vragen hebben over zaken als cyberveiligheid en witwasrisico’s, of omdat ze simpelweg niet in crypto mogen beleggen van hun regelgever.

Maar dat crypto meer en meer mainstream wordt, staat vast, meent Simon Gallagher, hoofd van de afdeling cash en afgeleide producten bij Euronext. “Het diversificatie-aspect van crypto bezitten is nu duidelijk aangetoond aan de markt. Beleggingen in crypto worden stilaan geïnstitutionaliseerd. We denken dat deze activaklasse hier is om te blijven”, verklaarde hij in Milaan.

MiCA in 2024

Het jaar 2024 kan daarbij een scharnierjaar worden, want dan wordt volgens de huidige planning de EU-regelgeving MiCA (Markets in Crypto Assets Regulation) van kracht. Dat ambitieuze raamwerk moet de institutionele spelers, zoals vermogensbeheerders of grote cashrijke bedrijven, de gevraagde houvast geven over de nog vele hangende juridische kwesties rond cryptobeleggingen.

Volgens Gallagher wordt MiCA voor crypto wat de beleggingsrichtlijn MiFID vandaag is voor klassieke beleggingen. Hoe duidelijker het regelgevende kader wordt, hoe meer grote beleggers zich in de cryptowereld zullen wagen, verwacht Euronext.

Drie prioriteiten

Om zich op 2024 voor te bereiden, heeft Euronext drie projecten op stapel staan:

  • Trackers: bedrijven als CoinShares bieden sinds kort op Euronext zogeheten ETP’s (exchange traded products) aan die gekoppeld zijn aan Bitcoin of Ether. De beurzengroep zegt haar crypto-tracking ETP-aanbod ook in de komende jaren te zullen uitbreiden. Zulke effecten volgen gewoon de koers van de cryptomunt, net zoals andere trackers een bepaalde grondstoffenprijs schaduwen. Ze maken het voor beleggers makkelijker om in crypto te stappen, zonder dat ze daarvoor een eigen cryptowallet moeten openen.
  • Euronext werkt aan een nieuwe familie van crypto-indexen. Zulke eigen indexen openen de deur voor nieuwe types beleggingen, die zo’n officiële graadmeter gaan volgen.
  • Volgens verscheidene experten zal de wereld van cryptobeleggingen pas echt geschikt zijn voor institutionele beleggers als er meer afgeleide producten, zoals opties en futures, op de markt komen. Ze worden daarom Euronexts derde prioriteit in het cryptodomein. Via zulke derivaten kunnen professionele beleggers zich indekken tegen al te hevige koersschommelingen en hun “blootstelling” aan cryptobeleggingen beter managen.

“Even veilig”

Het einddoel lijkt te zijn dat cryptobeleggingen helemaal geïntegreerd worden in de klassieke beleggingswereld en een activaklasse wordt als een ander.

Gallagher: “We willen onze klanten blootstelling aan crypto-activa bieden met hetzelfde niveau van regelgevende beveiliging en operationele efficiëntie als op onze kernmarkten, via een gediversifieerde product.”

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20