Amerikanen lenen 88 miljard dollar per jaar om hun ziektekosten te betalen

Het voorbije jaar heeft de bevolking van de Verenigde Staten een kapitaal van 88 miljard dollar moeten lenen om hun gezondheidszorg te kunnen financieren. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent West Health Gallup. De onderzoekers stelden daarbij vast dat een op de acht Amerikanen vorig jaar zijn toevlucht tot leningen moest nemen om zijn uitgaven voor gezondheidszorg te kunnen dekken. Tevens bleek dat 65 miljoen Amerikanen getuigde te kampen met een medisch probleem waarvoor ze echter wegens een gebrek aan financiële middelen geen behandeling hadden gezocht.

Bijna een kwart van de Amerikanen diende bovendien te bezuinigen op hun uitgaven voor gezondheidszorg of geneesmiddelen. Tami Luhby, gezondheidsspecialist van Cable News Network (CNN), zegt dat deze statistieken nogmaals duidelijk maken dat de Amerikaanse gezondheidszorg onder een hoge kost gebukt gaat.

Kosten

“Een aanzienlijke groep Amerikaanse patiënten moet beslissen hun gezondheidszorg uit te stellen,” zegt onderzoeksleider Dan Witters. “Sommigen kunnen zich zelfs de toegang de gezondheidszorg helemaal niet meer veroorloven. Anderen kunnen die zorg alleen met een lening garanderen. Slechts weinig burgers zijn immuun voor de crisis in de Amerikaanse gezondheidszorg.”

Twee jaar geleden gaven de Verenigde Staten per inwoner meer dan 10.700 dollar uit aan gezondheidszorg. Dat is het hoogste niveau van de hele wereld. Toch staat de kwaliteit van de Amerikaanse gezondheidszorg op een van de laagste niveaus van alle ontwikkelde landen.

“Amerikanen stellen zich terzake ook niet bijzonder hoopvol op,” zegt Witters. “Meer dan driekwart van de respondenten verwacht dat hun kosten de volgende twee jaar nog verder zullen stijgen. Meer dan twee derde van de kiezers heeft er geen vertrouwen in dat de Amerikaanse politici er over de partijgrenzen in zullen lukken een vergelijk te vinden om de kosten van de gezondheidszorg te verminderen. De Amerikaanse psyche blijkt van een fundamenteel pessimisme te zijn doordrongen.”

“De situatie heeft ervoor gezorgd dat de Amerikanen zich erg onzeker voelen,” beklemtoont Tami Luhby. “Ongeveer 45 procent van de respondenten erkende bezorgd te zijn dat een groot gezondheidsprobleem hen tot een faillissement zou drijven. Dat geldt zelfs voor een derde van de gezinnen met een jaarinkomen van minstens 180.000 dollar. Meer dan driekwart maakt zich bovendien zorgen dat de toenemende kosten voor de gezondheidszorg zullen leiden tot een aanzienlijke en langdurige schade aan de economie.

Tevredenheid

In totaal betalen Amerikaanse consumenten jaarlijks een bedrag van 3,5 biljoen dollar aan gezondheidszorg. Dat komt overeen met bijna een vijfde van de totale Amerikaanse economie. Verwacht wordt dat deze uitgaven in zeven jaar tijd tot 5,6 biljoen dollar zullen stijgen.

“De autoriteiten hopen de kosten van de gezondheidszorg transparanter te maken,” benadrukt Luhby. “Slechts een kleine groep Amerikanen zegt spontaan de kosten van medische diensten te kunnen inschatten. Ook bespreekt slechts ongeveer een derde van de patiënten de prijs van geneesmiddelen, medische procedures of behandelplannen met hun artsen.”

“Toch is niet alles somber,” zegt Luhby nog. “Bijna de helft van de ondervraagden zegt dat de zorgkwaliteit in de Verenigde Staten tot de absolute wereldtop behoort. Volgens een aanzienlijk aantal is er in de hele wereld geen betere medische zorg te vinden dan in de Verenigde Staten. Bovendien zegt bijna twee op drie burgers tevreden te zijn over hun persoonlijke ervaringen met het Amerikaanse medische systeem.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20