Je vingernagel is het rapport van je gezondheid

Vingernagels kunnen een opmerkelijk goed beeld aanreiken over de gezondheid van het individu. Dat zeggen wetenschappers van IBM Research naar aanleiding van de ontwikkeling van een meettoestel dat aan de hand van sensoren die op de vingernagel worden aangebracht informatie over de gezondheidstoestand kan aanreiken.

De methode van IBM Research, die gebruik maakt van artificiële intelligentie en de gegevens doorstuurt naar een smartwatch,  meet de sterkte van de menselijke grijpkracht, waaruit volgens de onderzoekers heel wat gezondheidsinformatie kan worden afgeleid.

“Het is niet altijd mogelijk om sensoren op de menselijke huid aan te brengen,” zeggen de onderzoekers Stephen Heisig en Katsuyuki Sakuma. “Onder meer bij oudere en verzwakte personen zou dat problemen kunnen opleveren. Vingernagels zijn echter sterk genoeg en kunnen bovendien voldoende informatie over de sterkte van de menselijke grijpkracht verstrekken.”

“De sensoren kunnen de bewegingen van de vingernagel in alledaagse activiteiten – zoals het openen van een blik of het snijden van vlees – registreren. Het systeem is zelfs in staat om de detecteren wanneer men letters begint te schrijven.”

“Die metingen bieden een weerspiegeling van de sterkte van de menselijke grijpkracht,” zeggen Heisig en Sakuma. “De sterkte van de grip is een nuttige maatstaf voor verschillende gezondheidsindicatoren. Voorbeelden hiervan zijn de efficiëntie van medicatie voor de ziekte van Parkinson, de kracht van de cognitieve functies bij schizofrenie of het overlijdensrisico bij oudere personen.”

“De informatie werkt met factoren zoals druk en beweging. De sensoren leveren de gegevens aan een applicatie op een smartwatch. De data worden verwerkt met behulp van algoritmes voor kunstmatige intelligentie die IBM Research speciaal voor het project heeft ontwikkeld.”

“Analyse en machine learning identificeren patronen van de grijpkracht, tremoren en andere gezondheidsindicatoren,” benadrukken de onderzoekers. “Dit biedt een inzicht in de werking van de hersenen en het lichaam van het betrokken individu.”

“Kunstmatige intelligentie kan niet alleen abnormale bewegingen identificeren, maar ook een onderscheid maken tussen verschillende activiteiten. Het blijkt dat de vingernagels bij allerhande activiteiten op stereotypische manieren vervormingen – zoals buigingen of bewegingen – laten optekenen. Deze vervormingen zijn met het blote oog onmogelijk te herkennen, maar kunnen wel door de sensoren worden gedetecteerd.”

Meer