Amerikaanse techbeurs maakt beursgangen van Chinese bedrijven moeilijker

De Nasdaq, de technologiebeurs van de VS, verstrengt zijn regels voor beursgangen. Hoewel het er niet met zoveel woorden staat, moet dat vooral Chinese bedrijven ervan weerhouden te noteren in New York.

Volgens de nieuwe regels moeten bedrijven die willen noteren op de Nasdaq minstens 25 miljoen dollar (23 miljoen euro) ophalen of tenminste een kwart van hun marktwaarde voor de beursgang, zeggen bronnen aan de zakenzender CNBC.

Dat heeft vooral invloed op China, omdat de Chinese bedrijven die een beursgang op de Nasdaq ambiëren meestal kleine bedrijfjes zijn die daar niet genoeg geld voor hebben. Van de 155 Chinese bedrijven die sinds 2000 naar de Nasdaq trokken, haalden er 40 minder dan 25 miljoen op. Het is de eerste keer dat de Nasdaq limieten zet op het opgehaalde bedrag.

Statussymbool

De reden waarom zoveel kleine Chinese bedrijfjes in New York willen noteren, is omdat ze op die manier makkelijker subsidies krijgen van hun overheid en makkelijker kunnen lenen in hun thuisland. Het is een soort van statussymbool. Het wordt ook vaak gebruikt om oprichters uit te kopen en hen te belonen met Amerikaanse dollars waar ze anders minder goed toegang toe hebben.

China en de VS liggen al langer op ramkoers. De respectievelijke presidenten Xi Jinping en Donald Trump slaan elkaar al jaren om de oren met tarieven en andere handelsbelemmeringen. De VS verdenkt China er onder meer van de Amerikaanse overheid te bespioneren. Een gevolg daarvan is de blokkering van het Chinese netwerkbedrijf Huawei.

Opgeblazen cijfers

Chinese bedrijven nemen het ook niet altijd even nauw met de regels. Vorige maand kondigde de koffieketen Luckin Coffee, die begin 2019 naar de Nasdaq trok, dat een intern onderzoek had aangetoond dat zijn operationeel directeur en enkele anderen verkoopcijfers hadden opgeblazen.

Trump zei vorige week nog in een interview met zijn favoriete nieuwszender Fox dat hij ermee bezig is om Chinese bedrijven die in de VS willen noteren ook te onderwerpen aan Amerikaanse boekhoudstandaarden. Het probleem daarmee is, zei hij, dat hun cijfers vaak moeilijk te vinden zijn en dat ze er ook voor kunnen kiezen om in Hongkong of Londen te noteren in de plaats.

De beurswaakhond SEC plant deze zomer een rondetafelgesprek over problemen met beursgangen van buitenlandse ondernemingen en hoe die best aangepakt worden, liet een van de bronnen nog optekenen.

Meer