Amerikaanse supermarktketen Costco verkoopt sinds kort goudstaven en dat is een gigantisch succes

Een heel opvallende actie van de Amerikaanse supermarktketen Costco lijkt uit te draaien op een goudmijn, letterlijk dan. Costco verkoop namelijk sinds augustus goudstaven en dat zou ondertussen goed zijn voor een omzet van tussen de 100 en 200 miljoen dollar per maand.

Context: Costco, een van de grootste retailketens ter wereld, kondigde iets meer dan half jaar geleden een opmerkelijk nieuw product aan. De winkelketen verkoopt sinds september 2023 namelijk goudstaven van 1 ounce, ofwel iets meer dan 28 gram.

  • De prijs van die goudstaven is enkel zichtbaar voor klanten met een lidkaart van Costco. Het zou echter altijd gaan om zo’n 2 procent boven de officiële goudprijs. Op dit moment kost zo’n blok goud dus rond de 2.400 dollar (2.250 euro). Dat meldt CNBC.
  • Sinds begin dit jaar is de winkel ook begonnen met de verkoop van zilveren munten in pakketten van 20 of 25 stuks.

Stijgende goudprijs

Nu de goudprijs record na record breekt, is het succes van de goudstaven bij Costco ook toegenomen. De winkelketen verhoogde zijn oorspronkelijke limiet van twee staven per klant naar vijf staven. Onder andere dankzij posts op het forum Reddit zou de hype rond de verkoop van goud bij Costco ongekende hoogten hebben bereikt.

  • Analisten van Wells Fargo schatten dat de verkoop van goudstaven bij Costco momenteel goed is voor een omzet van 100 tot zelfs 200 miljoen dollar (95 tot 190 miljoen euro) per maand. “Ons onderzoek suggereert dat er aanzienlijke belangstelling is gezien de agressieve prijzen van Costco en het hoge niveau van klantvertrouwen”, zei Edward Kelly, een aandelenanalist bij de bank, daarover in een notitie voor klanten.
  • Uit officiële cijfers van Costco blijkt dat de verkoop van goud van augustus tot november 2023 maar goed was voor een omzet van 100 miljoen dollar. Deze nieuwe cijfers wijzen dus op een enorm gestegen belangstelling.

Maar: Wells Fargo wijst er wel op dat de winst die Costco overhoudt aan de verkoop van goudstaven zeer beperkt is. Zo verkoopt het de staven amper 2 procent boven de marktprijs. Speciale leden krijgen bovendien nog eens 2 procent cashback en wie zijn aankopen doet met een Citi-card, de kredietkaart van de keten, krijgt daar bovenop nog eens 2 procent extra cashback. Mogelijk heeft de verkoop van goudstaven wel gezorgd voor meer klanten, en dus meer verkoop van andere producten.