Energiebesparende investering: Amerikaanse start-up dicht de lekkende luchtkanalen in huizen

Energiebesparende investering: Amerikaanse start-up dicht de lekkende luchtkanalen in huizen
Amit Gupta (l), CEO van Aeroseal — foto: screenshot YouTube, recht: foto Unsplash (‘air duct’)

Volgens verschillende onderzoeken vertonen luchtkanaalsystemen in Europese gebouwen een gemiddelde lekkage van 15 procent. Lekkende luchtkanalen gelden als de grootste oorzaak van energieverspilling in woon- en werkruimtes, en zijn dus verantwoordelijk voor heel wat emissie-narigheid. De Amerikaanse start-up Aeroseal beweert met zijn technologie een oplossing te bieden voor het probleem.

Waarom is dit belangrijk?

Het aan banden leggen van de energieverspilling verlaagt niet alleen je energiefactuur. Een geringere energieverspilling vermindert ook de uitstoot die gepaard gaat met energieproductie, die een belangrijke bijdrage levert aan de klimaatverandering. Volgens het EPA, het Amerikaanse federale agentschap belast met de volksgezondheid, waren verwarming en koeling van woningen en bedrijven verantwoordelijk voor 13 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2020.

De essentie: De start-up Aeroseal biedt in wezen een oplossing voor het afdichten van luchtkanalen, die de verwarmings- en koelingsapparatuur van woningen efficiënter moet maken.

  • Aangezien luchtkanalen zich vaak in de muren van een huis bevinden, kan het afdichten ervan bijzonder moeilijk zijn. Maar de technologie van Aeroseal doet de afdichting van binnenuit, zo schrijft de nieuwssite CNBC, en “werkt door de kanalen heen zonder ooit in een muur te snijden”.
  • De technologie bestaat uit polymeren, lange moleculen die aan elkaar kleven en die gaten, lekken of onvolkomenheden in de luchtkanalen dichten.
  • “Wij hebben een manier gevonden om de luchtkanalen in de gebouwschil af te dichten zonder fysiek toegang te hoeven krijgen tot de lekken”, zegt Amit Gupta, CEO van de start-up, tegen CNBC.
  • Verder: Aeroseal is nu in 30 landen verkrijgbaar.

Repareren van lekke band

Hoe werkt het? Het systeem is relatief eenvoudig, klinkt het. Het is vergelijkbaar met het repareren van een lekke band.

  • Eerst zet het de kanalen of de gebouwschil onder druk met een ventilator, vervolgens injecteert het deeltjes van microngrootte die, wanneer ze proberen het gebouw of een ruimte te verlaten, zich automatisch aan de openingen hechten en deze dichtmaken.
  • “De deeltjes zijn gemaakt van een niet-giftige, niet-ontvlambare emulsie van water en vinylacetaat”, stelt het bedrijf. Dit zijn elementen die ook in fopspenen en kauwgom worden aangetroffen, klinkt het.

Nadelen: de kosten

Kritische kanttekening bij het promopraatje: een nadeel van het gebruik van Aeroseal zijn de hoge kosten, zo stipt de website Attainable Home aan.

  • Uit onderzoek dat werd gesteund door het Amerikaanse energieministerie, bleek dat de kosten voor het handmatig aanbrengen van het afdichtingsmiddel varieerden van 275 tot 511 dollar per eenheid. De kosten voor met Aeroseal behandelde kanalen bedroegen daarentegen 700 dollar per eenheid.
  • Gupta zegt dat het afdichten van een gemiddelde woning ongeveer 2.500 dollar kost. Maar volgens de chief executive betaalt de investering zichzelf binnen de vier jaar terug door de besparing op energiekosten.

Nog volgens Attainable Home is de grootste beperking van Aeroseal het feit dat het alleen vrij kleine gaten afdicht.

(mah)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.