Amerikaanse militaire schepen niet meer welkom in Hongkong

China gaat Amerikaanse militaire schepen en vliegtuigen niet meer laten aanmeren en bijtanken in de haven van Hongkong. Ook Amerikaanse ngo’s die ‘gewelddadige acties in Hongkong steunen’ worden gesanctioneerd.

Peking had vorige week gedreigd met zware tegenmaatregelen toen Amerikaans president Trump twee wetten tekende die de prodemocratische beweging in Hongkong steunen. Zulke dreigementen van de Aziatische grootmacht blijven zelden zonder gevolg.

Op dinsdagochtend meldde de woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat aanvragen van militaire schepen en vliegtuigen uit de Verenigde Staten om aan te meren in Hongkong, niet meer goedgekeurd zullen worden.

‘Ngo’s zaaien onrust’

Ook Amerikaanse ngo’s actief in Hongkong, zoals mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, worden bestraft omdat ze ‘gewelddadige activiteiten’ zouden steunen. Andere ngo’s die het doelwit waren van de Chinese politieke vergeldingsacties zijn onder meer Freedom House en National Endowment for Democracy. Dat zijn twee organisaties die zich voornamelijk bezighouden met lobbywerk voor meer democratie in autoritaire regimes.

‘We hebben bewijs dat deze organisaties chaos creëerden in Hongkong door anti-Chinese krachten te ondersteunen.’ Aldus woordvoerster Hua Chunying. ‘Ze moedigden Hongkongse separatisten aan om extreem gewelddadige criminele daden te begaan. De Amerikaanse ngo’s hebben een grote verantwoordelijkheid voor de onrust in Hongkong en verdienen het om gestraft te worden.’

Ze voegde eraan toe dat de VS moet ‘stoppen met zich te bemoeien’ in Hongkong. Ze zei ook dat Peking verdere acties kan ondernemen om zijn soevereiniteit te beschermen.

Andere geweigerde havenbezoeken

Dit is niet de eerste keer dat China geplande Amerikaanse havenbezoeken naar Hongkong heeft geweigerd. Afgelopen september weigerde de Chinese regering om het amfibische aanvalsschip USS Wasp te laten aanmeren. Toen speelde vooral het handelsconflict een rol bij de beslissing. Ook de USS John C. Stennis kreeg in april 2016 geen toegang tot de haven van Hongkong.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20