Amerikaanse luchtvaart vraagt ‘negatieve covidtest’ voor reizigers

Naar de Verenigde Staten vliegen? Als het van de grote luchtvaartmaatschappijen in de VS afhangt, zal dat enkel kunnen na een negatieve test voor COVID-19. Daarmee wil de Amerikaanse luchtvaart inzetten op maatregelen die overal ter wereld gelden.

Om Europa in te vliegen uit een niet-Schengenzone, moet u een negatieve covidtest van minder 72 uur oud kunnen voorleggen. Daarnaast moet u een goede reden hebben om te vliegen, zomaar op vakantie kan dus niet. In de Verenigde Staten is de regelgeving iets meer versnipperd. Daar willen de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen verandering in brengen.

Testen, geen restricties

Airlines for America, een federatie die onder andere American Airlines, United Airlines en Delta onder zijn koepel heeft, vraagt aan de huidige president Donald Trump en vicepresident Mike Pence om ‘de huidige restricties te laten vallen voor reizigers uit het VK, Brazilië en de Europese Schengenzone en tegelijk een globaal testplan op te stellen.’ Dat weet persagentschap Reuters, die een brief van de federatie kon inkijken.

Het idee is eenvoudig: in plaats van land per land restricties in te voeren, moet u een negatieve COVID-19-test kunnen voorleggen die meer dan 72 uur oud is, als u uit een rode zone komt. Momenteel mogen reizigers uit de EU, het VK en Brazilië het land eenvoudigweg niet in. Een up-to-date-lijst van landen van waaruit reizigers niet naar de VS mogen reizen, kan u hier vinden.

Geen volledige ban meer

‘We denken dat een goed uitgedacht programma, dat focust op testen van reizigers, de luchtvaart opnieuw op een veilige manier kan doen opstarten. Dat is veel efficiënter dan de volledige ban die de CDC momenteel oplegt’, staat er te lezen.

Momenteel lijkt het Witte Huis weinig geneigd om in te gaan op de vraag van Airlines for America. In de wandelgangen klinkt het wel dat er onderzoek is naar de efficiëntie en haalbaarheid van meer testen in plaats van reisrestricties. Daarbij staat de veiligheid natuurlijk voorop. De Verenigde Staten blijft een problematisch aantal covidgevallen optekenen. Gisteren stond de teller op 202.000 nieuwe gevallen.

In Canada eist de overheid vanaf 7 januari dat inkomende reizigers van vijf jaar en ouder een negatieve Covid-test voorleggen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20