Amerikaans leger werkt aan vaccin dat ook varianten uitschakelt

Het Amerikaanse leger begint volgende week met de klinische testen van haar eigen vaccin. De militaire onderzoekers hopen dat het prikje ook de verschillende varianten van SARS-Cov-2 zal kunnen afweren.

In juni 2020 kondigde het Amerikaanse leger al aan dat ze hun eigen vaccin zullen produceren. Dat deden ze in het midden van Trump’s ‘Operation Warp Speed’, waarbij de razendsnelle ontwikkeling van commerciële vaccins zoals die van Moderna, AstraZeneca en laatkomer Johnson & Johnson moesten worden aangedreven. 

Op dat moment was het voor het Amerikaanse leger ook al duidelijk dat de verschillende Covid-varianten op lange termijn een probleem zouden vormen. ‘Er is op dit moment geen bewijs dat er andere varianten zijn, maar we willen wel een vaccin maken dat ook tegen mutaties kan’, zei Kayvon Modjarrad, de directeur van de afdeling besmettelijke ziekten bij het Walter Reed Army Institute of Research, vorige zomer.

Uiteraard weten we ondertussen dat er verschillende varianten van Covid-19 zijn, die lokaal ontstaan, en dat wellicht vaak bij mensen met een zwak immuunsysteem. Het Amerikaanse leger heeft ondertussen dan ook niet stilgezeten. Vanaf volgende week dinsdag beginnen officieel de klinische testen van zijn eigen vaccin, dat bescherming tegen mutaties zou moeten bieden.

Dreiging van coronavirussen was al gekend

Het vaccin heet momenteel ‘spike ferritin nanoparticle’ en wordt door het leger afgekort als SpFN. Een dosis van dat vaccin zou bescherming bieden tegen Covid-19, haar mutaties en nog een heleboel andere gerelateerde RNA-virussen die pneumonie veroorzaken, maar momenteel nog grotendeels binnen andere zoogdieren te vinden zijn.

‘Het leger observeert al enige tijd de dreiging van coronavirussen’, zei Modjarrad donderdag in een persbericht. ‘De dreiging van die virussen was volgens ons de laatste jaren al enorm toegenomen’, aldus de onderzoeker. ‘Daarom hebben we een vaccin als dit nodig; een prik dat brede bescherming biedt en actief reageert tegen verschillende coronavirussen en haar varianten.’

Het Amerikaanse departement van Defensie telt op dit moment meer dan 271.000 gevallen van Covid-19 onder haar personeel. 3.814 van hen liggen op dit moment in het ziekenhuis en 332 mensen lieten het leven, waaronder 24 militairen. (am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20