“Amerikaanse inlichtingendiensten hielpen Oekraïne Russische generaals te doden”

Sinds het begin van de oorlog heeft Oekraïne bekendgemaakt dat het niet minder dan twaalf Russische generaals heeft gedood. Volgens The New York Times werden deze operaties gedeeltelijk mogelijk gemaakt door de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Hoewel zij niet wensten te specificeren hoeveel Russische generaals er zijn gedood met behulp van informatie van hun inlichtingendiensten, verzekerden verschillende hoge Amerikaanse ambtenaren dat zij achter sommige van deze operaties zaten.

De Amerikaanse inlichtingendiensten volgen niet alleen de bewegingen van de Russische troepen in Oekraïne, maar houden ook de locaties van de mobiele hoofdkwartieren van het Russische leger bij, meldt het New Yorkse dagblad. Door deze geografische informatie te combineren met hun eigen inlichtingen, waaronder onderschepte communicatie, zijn Oekraïense functionarissen in staat geweest aanvallen uit te voeren waarbij Russische officieren, waaronder generaals, werden gedood.

“Niet met de bedoeling om Russische generaals te doden”

Adrienne Watson, een woordvoerster van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, zei dat de inlichtingen over het slagveld niet aan de Oekraïners waren verstrekt “met de bedoeling om Russische generaals te doden”.

Voorts is de geruchtmakende aanval van afgelopen weekend op een militair commandocentrum in de stad Izioem naar verluidt niet georkestreerd met steun van de Amerikaanse inlichtingendiensten. De aanslag was gericht tegen Valeri Gerasimov, de huidige stafchef van het Russische leger. Terwijl verschillende soldaten en hooggeplaatse officieren het leven lieten, raakte de opperbevelhebber slechts gewond. De Verenigde Staten zouden Oekraïne bij deze aanval niet hebben geholpen, omdat zij geen inlichtingen zouden hebben verstrekt over de hoogste leiders van Rusland, waarvan Gerasimov er ongetwijfeld een is.

Maar een “inlichtingenstroom met weinig precedent”

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben een beslissend effect gehad op het slagveld, door doelen te bevestigen die door het Oekraïense leger waren geïdentificeerd en door nieuwe doelen aan te wijzen, aldus The New York Times. De krant voegde eraan toe dat “de stroom van bruikbare inlichtingen over Russische troepenbewegingen die Amerika Oekraïne heeft gegeven, weinig precedenten kent.

Vorige maand wijzigde de regering-Biden een richtlijn, waardoor meer informatie mocht worden gedeeld over potentiële doelwitten van het Russische leger in Oost-Oekraïne. Dat meldden de Wall Street Journal en Associated Press destijds.

Naast deze cruciale inlichtingen hebben de VS tot dusver meer dan 3 miljard dollar aan militaire hulp aan Oekraïne verstrekt. Dit omvat geavanceerde wapensystemen zoals M777 artilleriegeschut, Javelin-antitankraketten en Switchblade-zelfmoorddrones.

(kg, am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20