Elke week verliest Rusland een generaal, nu misschien zelfs de opperbevelhebber

Het Oekraïense leger zou bij een aanval met artillerievuur op een commandopost in Izium majoor-generaal Aleksej Simonov hebben gedood. Daarmee staat het aantal gedode generaals van het Russische leger na 66 dagen al op negen. Of misschien wel tien…

Volgens geruchten bevond ook majoor-generaal Valeri Gerasimov zich in die commandopost. Gerasimov is vandaag de stafchef van het Russische leger, zeg maar de nummer één op het terrein. Daarnaast is hij ook eerste viceminister van Defensie, wat inhoudt dat hij MoD (Minister of Defence) wordt als de huidige minister, Sergej Shoigu het loodje legt.

Gedegradeerd tot veldgeneraal

Gerasimov zou enkele dagen geleden persoonlijk naar Izium zijn afgereisd om de aanval op de Oekraïense linies te leiden. Dat zou alvast verklaren waarom een man in zo’n positie zou kunnen omkomen bij een aanval op een commandopost, enkele kilometers achter het front. Het is zeer ongebruikelijk dat een man in die positie zelf de troepen aan het front gaat leiden.

Dat is ook de visie van Mick Adam, die de afgelopen dertig jaar verschillende topfuncties binnen het Australische leger bekleedde. “Het is zeer ongebruikelijk dat een van de hoogsten in rang in het leger van een land ‘opstapt’ om op het veld te gaan bevelen geven. Het is een teken dat Poetin stilaan geen andere opties meer heeft”, schrijft hij op Twitter.

Ook heeft het nieuwe werkveld van Gerasimov toch een zekere strategische impact. Hij was de man die de afgelopen tien jaar de hervormingen binnen het leger leidde, en verantwoordelijk was voor het bevel en de coördinatie van alle Russische troepen. De majoor-generaal stond ook bekend vanwege zijn theoretisch en strategisch inzicht, iets wat veel minder in het spel komt als je een legertroep aan het front moet commanderen.

Eindverantwoordelijke gruwel

De dood van Gerasimov zelf is gigantisch nieuws voor het Oekraïense leger, dat zo de eindverantwoordelijke voor alle gruwel en vernieling van het Russische leger zien verdwijnen. Voor de Russische troepen zelf zal zijn dood er ook wel stevig inhakken, ze kampen nu al met een gebrek aan moraal.

Toch is het op zich niet verrassend dat er (alweer) een Russische generaal sterft in Oekraïne. Sinds de invasie op 24 februari begon, legden al negen officieren met de rang van majoor- of luitenant-generaal het loodje in de Oekraïense velden en steden, Gerasimov nog niet meegerekend: elke week sterft er één.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20