Amerikanen leveren nieuwe generatie zelfmoorddrones aan Oekraïne: de Phoenix Ghost

Vorige week kondigde de Amerikaanse president Joe Biden een nieuw militair hulppakket aan voor Oekraïne ter waarde van 800 miljoen dollar. Daarbij levert het land 121 mysterieuze nieuwe tactische “kamikaze-drones”, ontworpen om tegen doelwitten op te botsen en vervolgens te ontploffen. De Phoenix Ghost is door de Amerikanen speciaal ontwikkeld als reactie op de Oekraïense eisen. Dankzij het lichte gewicht en de eenvoudige bediening kunnen kleine groepen soldaten ze gemakkelijk inzetten tegen vijandelijke eenheden.

De woordvoerder van het Pentagon, John Kirby, maakte op 21 april de nieuwe levering van militair materieel aan Oekraïne bekend. Volgens Kirby bevat het pakket 72 stukken artillerie, 144.000 patronen, 72 tactische voertuigen en 121 Phoenix Ghost-drones. Deze drones zijn ontwikkeld door de Amerikaanse luchtmacht en speciaal afgestemd op de Oekraïense eisen.

De Phoenix Ghost is een zogenaamde zelfmoorddrone, een kleine goedkope drone die een explosieve lading vervoert. Ze zijn ontworpen om rechtstreeks op een doelwit in te vliegen en bij een botsing te ontploffen. De onbemande vliegtuigen kunnen ook gebruikt worden als verkenningssysteem. Het systeem vereist een minimale training en wordt vervaardigd door het Amerikaanse AEVEX Aerospace.

Het nieuwe systeem kan daarnaast 6 uur vliegen, terwijl het zoekt naar een mogelijk doelwit. Ook kan het ‘s nachts opereren dankzij infraroodsensoren.

AEVEX heeft ervaring met de productie van zowel bemande als onbemande vliegtuigen, bedoeld voor verkenningen. Op 4 maart tekende het bedrijf een contract voor onbepaalde tijd met de Amerikaanse marine, om nieuwe systemen te ontwerpen die kunnen omgaan met de snelle ontwikkelingen op het gebied van moderne oorlogsvoering.

Verbetering op de Switchblade

De Phoenix Ghost is vergelijkbaar met een andere onbemande drone die momenteel actief is in Oekraïne: de Switchblade. Ook dit systeem is een “eenrichtingsdrone”, ontworpen om rechtstreeks op een doelwit in te slaan. Eerder hebben de VS al 400 van deze drones naar Oekraïne gestuurd. Hij past in een rugzak en kan worden gelanceerd vanuit een buis. 

Er zijn verschillen in de capaciteiten van de Phoenix-drone en de Switchblade, maar die zijn niet bekend gemaakt door de Amerikaanse marine. Uit onderzoek van Politico blijkt echter dat de Phoenix een zwaardere drone is en een grotere verscheidenheid aan gronddoelen kan uitschakelen. Doordat de Phoenix ook verticaal kan opstijgen – zoals een helikopter – zou hij ook in een stedelijke omgeving kunnen opereren.

Dit soort drones zijn niet nieuw: de Islamitische Staat maakte in het verleden uitgebreid gebruik van commerciële drones met geïmproviseerde explosieven. Ook Rusland maakt gebruik van militaire drones in Oekraïne, de experimentele Ikhonodets-drone wordt er uitgebreid getest. 

(evb)

Meer