Oekraïens front is proeftuin voor nieuwe Russische drones

Oorlog is de perfecte plaats om met nieuwe wapens te experimenteren. Zo “profiteert” het Russische leger van het conflict in Oekraïne om zijn nieuwe hoogtechnologische drones, Ikhonodets genaamd, te testen.

Het doel van de drone is commandoposten en artillerievoertuigen aan te vallen. Het toestel kan tot vier lucht-grondraketten vervoeren, haalt een kruissnelheid van 200 kilometer per uur en kan een maximale hoogte van 7,5 kilometer bereiken, meldt Capital.

Het toestel kan 24 uur in de lucht blijven en is bijzonder goed uitgerust voor de strijd: het is licht, omdat het is vervaardigd uit koolstofvezels en kunststof. De drone heeft ook een elektrisch impulssysteem om mogelijke bevriezing te voorkomen wanneer hij bij lage temperaturen vliegt.

Zoals elke hightech drone is de Ikhonodets ook uitgerust met talrijke camera’s, zoals optische en infraroodsensoren, die onder de neus van het toestel zijn geplaatst. Hij heeft ook een lasergericht systeem, waardoor het toestel efficiënt op zijn doelen kan richten. Daarnaast kan hij ook radar en telecommunicatie storen met elektromagnetische golven.

Drone oorlogsvoering

Deze nieuwe drones worden echter nog niet in groten getale ingezet. Voorlopig gebruikt Rusland vooral zijn kleinere modellen, zoals de Orlan-10 en de Eleron-3. Deze types zijn technologisch minder geavanceerd: de eerste heeft bijvoorbeeld een bereik van 150 kilometer, maar heeft toch het voordeel dat hij live videobeelden uitzendt.

Het Russische leger gebruikt ook de Takhion-4, beperkt tot een bereik van 40 kilometer. Het doel van deze drones is hoofdzakelijk observatie en inlichtingen te verzamelen, om aanvallen of artillerieaanvallen beter te organiseren.

Anderzijds kan het Oekraïense leger een beroep doen op Bayraktar TB2-drones van Turkse makelij. Deze drones zijn betrekkelijk klein in vergelijking met de Amerikaanse kolossen, maar zijn wel zeer geducht in deze oorlog die nu al meer dan een maand aan de gang is. De toestellen kunnen 150 kilogram bommen of raketten vervoeren. Er zijn veel video’s van deze drones die Russische tanks en andere gepantserde voertuigen opblazen. Het Oekraïense leger is tevens bevoorraad met nieuwe Amerikaanse drones, de zogenaamde “kamikaze”-drones.

(am/mah)

Meer