Is het tij gekeerd? Oekraïense troepen maken terreinwinst in Donbas

Na meer dan twee maanden oorlog lijkt Rusland alle kruit verschoten te hebben. Na een kale aftocht van Kiev, tienduizenden gedode soldaten en honderden vernielde voertuigen, lijkt nu ook het offensief in de Donbas op niets uit te draaien. Meer zelfs: op sommige plekken lijkt Oekraïne zelfs wat terrein te heroveren.

Al meteen aan het begin van de “speciale militaire operatie” werd de Oost-Oekraïense stad Charkov onder hevig artillerievuur genomen. Al twee maanden lang wordt er hard gevochten in het gebied, maar de stad zelf blijft onder Oekraïense controle. In een poging om de stad te omcirkelen, veroverde Rusland in begin april Izioem, dat zo’n 100 kilometer meer naar het zuiden ligt.

Charkov

De stad geldt nu als een belangrijke uitvalsbasis voor het Russische offensief, van waaruit alle aanvallen en het transport achter het front worden gecoördineerd. Om de invasie lam te leggen, is het voor Oekraïne cruciaal om deze bevoorradingslijn af te snijden. Het Institute for the Study of War, dat elke dag over de oorlog rapporteert, geeft nu aan dat dit ook lijkt te gebeuren.

Rond Charkov zelf konden Oekraïense soldaten al enig gebied heroveren en rond de stad Tsjoehoejiv, gelegen tussen Charkov en Izioem, werden de Russische troepen tot 40 kilometer teruggedrongen. Het eerste doel ligt nog enkele kilometers verder: de communicatielijnen van de Russen vernielen en daarmee de aanvoer van nieuwe troepen verstoren. Volgens verschillende bronnen zou het Russische leger in het gebied zware verliezen lijden die niet kunnen worden opgevangen door reservetroepen.

Daarnaast voerden Oekraïense artilleristen ook een raketbarrage uit op het commandocentrum van het Russische leger in Izioem. Daarbij kwamen 200 Russen om het leven, waaronder ook majoor-generaal Aleksej Simonov, verantwoordelijk voor de elektronische oorlogsvoering. Generaal Valeri Gerasimov, de stafchef van het Russische leger, raakte er eveneens gewond. Gerasimov is de hoogste in rang binnen het Russische leger zelf, enkel minister van Defensie Sergej Shoigu staat hoger op de ranglijst. Gerasimov werd enkele dagen terug door Poetin himself naar Izioem gestuurd om het front daar te leiden.

Partizanenoorlog

Maar niet enkel in en rond Izioem wordt vooruitgang geboekt door Oekraïne. In het gebied rond Melitopol zijn Oekraïners van onderuit aan het strijden tegen de veroveraars, vaak in de vorm van sabotage en een partizanenoorlog. Marioepol, de stad die lang stand hield, lijkt nu echter verloren. Rusland lanceerde een aanval op de Azovstalfabriek, het laatste bolwerk van de Oekraïense strijders. Op de fabrieksterreinen van de staalgigant bevinden zich nog enkele honderden soldaten, vooral van het befaamde Azovbataljon. Dit weekend werden honderd burgers geëvacueerd. Nog eens tweehonderd anderen zouden zich momenteel in de gebouwen, bunkers en tunnels van de fabriek bevinden.

Aan het meest westelijke front, rond de stad Cherson, loopt de Russische aanval ook spaak. Oekraïne kon enkele hectares grond heroveren op de Russen en in de stad zelf is een echte guerrilla-oorlog gaande.

(mah)

Meer