De Amerikaanse grootbanken zijn ervan overtuigd dat de Verenigde Staten in 2023 in een recessie zullen belanden. “Maar het zal geen recessie zijn zoals in 2008”, aldus Jay Bryson, hoofdeconoom van de Amerikaanse bank Wells Fargo.
Amerikaanse grootbanken verwachten een bescheiden recessie in 2023

Waarom is dit belangrijk?
Door de renteverhogingen van de Federal Reserve wordt de kans almaar groter dat de Verenigde Staten afstevenen op een recessie. Het verstrakkende geldbeleid zorgt er nu eenmaal voor dat er minder geld naar de economie stroomt.In het nieuws: Verschillende banken hebben hun prognoses voor het jaar 2023 gedeeld. Daaruit blijkt dat ze een milde recessie verwachten.
- Bryson zei woensdag tijdens een toespraak voor de Greater Reading Chamber Alliance, dat hij een Amerikaanse recessie verwacht in de tweede helft van volgend jaar. “Denken we dat er een krimp onze richting uitkomt? Ja. Zal die even erg zijn als in 2008? Neen. Wij verwachten een veel mildere recessie”, klonk het.
- Jane Fraser, CEO van de Amerikaanse bank Citi, kwam op een investeerdersconferentie van Goldman Sachs tot dezelfde vaststelling. “Ik zie landen overal ter wereld in een recessie terechtkomen. De Amerikaanse economie is goed op weg om in de tweede helft van 2023 in hun voetsporen te treden”, klonk het woensdag.
- Marianne Lake, topvrouw bij JPMorgan, zei op diezelfde conferentie dat ze verwacht dat de Amerikaanse werkloosheidsgraad in 2023 zal stijgen om het jaar daarop te pieken op 5 procent. “Dat kan leiden tot een oppervlakkige en kortstondige recessie eind volgend jaar”, klonk het.
- Seth Carpenter, hoofdeconoom bij Morgan Stanley, merkt in een interview met Yahoo Finance dan weer op dat de economie traag zal groeien in 2023, maar dat het zal aanvoelen als een recessie. “Gezien de algemene aard van de vertraging zal het onderscheid tussen een recessie en niet recessie een beetje troebel zijn”, aldus de topman.
Economische indicatoren kleuren momenteel groen
Details: Recente gegevens tonen aan dat de Amerikaanse economie het momenteel behoorlijk goed blijft doen, ondanks het verstrakkende geldbeleid van de Federal Reserve.
- Uit het jobrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid blijkt dat er in november 263.000 jobs zijn bijgekomen. Dat was meer dan de verwachte 200.000 extra jobs. De werkloosheidsgraad bedroeg 3,7 procent.
- De PCE-index (voluit: Personal consumption expenditures price index) van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken toont dan weer aan dat het persoonlijk inkomen in oktober met 0,7 procent is gestegen, ruim boven de raming van 0,4 procent. De uitgaven stegen met 0,8 procent, wat in lijn ligt met de verwachtingen. “De consument geeft nog steeds geld uit, heeft nog steeds meer geld dan van voor de coronacrisis, maar ik denk dat we op een keerpunt staan”, aldus Andy Cecere, CEO van de Amerikaanse bank Bancorp.
- Daar kwam eerder deze week de inkoopmanagersindex voor de dienstensector (ISM) bij. Die is gestegen van 54,4 punten in oktober naar 56,5 punten afgelopen maand. Dat cijfer lag ook hoger dan verwacht. Een indexstand groter dan 50 punten wijst op groei, waar minder dan 50 punten een krimp betekent.
De topfiguren uit de bankenwereld verwachten dat het verstrakkende geldbeleid van de Federal Reserve meer en meer zal wegen op de economische groei. Verschillende bestuursleden hebben al aangegeven dat er nog meer renteverhogingen zullen volgen. Ze sluiten minder forse verhogingen wel niet uit. Al maken beleggers zich zorgen dat de positieve economische indicatoren zullen leiden tot een vijfde verhoging met 75 basispunten op rij. Wall Street kleurde daarom de voorbije dagen rood.
(fjc)