Amerikaanse FDA zou Covidpillen Pfizer en Merck deze week nog goedkeuren: “Het grootste nieuws in de pandemie sinds de vaccins”

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zou nog deze week toestemming kunnen geven voor de distributie van de Covid-19 antivirale pillen van zowel Pfizer als Merck. Dat meldt het persagentschap Bloomberg. Het gaat om “een mijlpaal in de strijd tegen de pandemie die therapieën voor de zieken moet uitbreiden.”

De aankondiging zou volgens ingewijden al woensdag komen. Beide pillen – Pfizer’s Paxlovid en Merck’s molnupiravir – werken als een thuisbehandeling voor personen met een hoger risico die positief hebben getest op Covid-19.

De antivirale middelen moeten “de druk op ziekenhuizen verlichten, omdat infecties in de VS tijdens de winter zullen toenemen”, meldt Bloomberg. In tests leidde de pil van Pfizer tot “een vermindering van 89 procent in ziekenhuisopnames bij patiënten die het geneesmiddel kregen binnen drie dagen na het ontwikkelen van de eerste symptomen, vergeleken met patiënten die een placebo kregen.”

Volgens Eric Topol, directeur van het Scripps Research Translational Institute, geeft de ongebruikelijke timing van de aankondiging, laat in het jaar, aan met welke urgentie de FDA opereert. De pillen zullen wel niet onmiddellijk overal verkrijgbaar zullen zijn.

De Amerikaanse overheid heeft 10 miljoen kuren Paxlovid besteld en ongeveer 3 miljoen kuren molnupiravir, waarvan klinische studies hebben uitgewezen dat het niet zo effectief is. Vorige maand heeft een adviespanel van de FDA het gebruik van de Merck-pil “ternauwernood” goedgekeurd, omdat sommige leden zich zorgen maakten over de veiligheid ervan bij zwangere vrouwen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20