Amerikaanse beurzen sluiten week af op een positieve noot

In New York hebben de aandelenbeurzen de week op een positieve noot kunnen afsluiten. De beleggers blijken er toch op te rekenen dat een efficiënt vaccin tegen het coronavirus relatief snel op de markt zal kunnen worden gebracht en dat volgend jaar op een effectief economisch herstel kan worden gerekend.

De Dow Jones eindigde de beursdag vrijdag met een winst van 1,6 procent, maar ook de S&P 500 kon een stijging met 1,5 procent melden. De vooruitgang van de Nasdaq bleef beperkt tot 0,8 procent.

Cisco

Het aandeel van het entertainmentconcern Disney won 2 procent nadat het bedrijf betere resultaten kon publiceren dan algemeen werd verwacht. Ook Cisco kon op basis van goede cijfers een winst met 7,3 procent melden. Het bedrijf liet op de Dow de sterkste prestatie van de dag optekenen.

De aandelen van rederij Carnival, luchtvaartmaatschappij United Airlines en vliegtuigbouwer Boeing konden eveneens winst melden en daarbij op een sterke week terugblikken.

De sterkste groei werd opgetekend in de energiesector, waar een gemiddelde vooruitgang met 3,9 procent werd gemeld. Bij de industriële aandelen was er sprake van een gemiddelde winst van 1,9 procent. Ook de financiële aandelen en de materialensector gingen meer dan 1 procent vooruit. De technologiesector hield het bij een stijging van 0,5 procent.

Technologie

De beurzen hebben een wisselende week achter de rug. In eerste instantie was er immers de aankondiging van Pfizer en BionTech over de werking van hun coronavaccin, dat bij meer dan 90 procent van de proefpersonen bescherming zou hebben geboden.

‘Dat bericht laat toe om verder te kijken dan de aanhoudende stijging van de besmettingen,’ benadrukt Marko Kolanovic, analist bij JPMorgan. ‘Er komt immers zicht op het einde van de pandemie en een bredere heropening van de economie.’

Beleggers grepen na het positieve nieuws over het vaccin opnieuw naar cyclische aandelen die van een economische comeback zouden kunnen profiteren. Daarentegen keerden vele investeerders hun rug toe naar technologie-aandelen, die tijdens de pandemie successen hadden geboekt.

De aanhoudende stijging van het aantal besmettingen zorgde in het midden van de week voor nieuwe twijfel, waardoor de beurzen weer in het verlies werden geduwd. Maar uiteindelijk zorgde vrijdag alsnog voor een herstel.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20