Amerikaanse beursnoteringen weer op weg naar nieuw record

Er zijn dit jaar, tot half juni, in de Verenigde Staten al voor 171 miljard dollar beursintroducties opgetekend. Daarmee hebben Amerikaanse beursgangen dit jaar al meer opgehaald dan vorig jaar over de totale periode van twaalf maanden, toen een bedrag van 168 miljard dollar werd geregistreerd. Dat blijkt uit een rapport van analist Dealogic.

“Het recordtempo aan beursintroducties in Wall Street vertoont geen enkel teken van vertraging”, benadrukt het persbureau Reuters. “Deze stormloop wordt aangedreven door torenhoge bedrijfswaarderingen op de aandelenmarkt, aangewakkerd door de lage rentetarieven en de stimulansen van de Amerikaanse Federal Reserve in de nasleep van de coronapandemie.”

“Dit heeft aanleiding gegeven tot een golf van speculatief gedrag bij beleggers. Dat komt niet alleen ten goede komt aan traditionele bedrijven die naar de beurs gaan, maar ook aan de activiteit rond de Special Purpose Acquisition Companies (Spacs).”

Nieuwe hoogten

Dealogic zegt te vermoeden dat deze trend tijdens de tweede helft van dit jaar nieuwe hoogten zal bereiken. Daarbij wordt gewezen op de aangekondigde beursintroducties van een reeks spraakmakende start-ups zoals Didi Chuxing Technology, Robinhood Markets en Rivian Automotive, die zich voor noteringen ter waarde van vele miljarden dollar zouden opmaken.

Eddie Molloy, analist bij Morgan Stanley, merkt in een reactie op ook volgend jaar een verdere drukke activiteit op het gebied van beursintroducties te verwachten.

Wanneer met de Spacs geen rekening wordt gehouden, werden tussen begin dit jaar en midden juni operaties voor een totale waarde van 67 miljard dollar geregistreerd. “Ook hier wordt een recordjaar verwacht”, merkt Reuters op.

Daarnaast werd de lancering van 339 Spacs, voor een totaal bedrag van ongeveer 105 miljard dollar, geregistreerd. Spacs vertegenwoordigden daarmee bijna twee derde van het totale introductievolume. Vorig jaar bedroeg hun aandeel nog minder dan de helft van de totale opbrengsten.

Sterke aantrekkingskracht

Tegen het einde van het jaar zouden Amerikaanse beursintroducties volgens analisten in totaal tussen 250 miljard dollar en 300 miljard dollar kunnen opbrengen. “Dergelijke bedragen werden ooit als ondenkbaar bestempeld”, beklemtoont Jeff Bunzel, analist bij Deutsche Bank.

“Vroeger werd een bedrag van 500 miljoen dollar als een behoorlijk grote introductie bestempeld. Tegenwoordig wordt echter vaak de grens van 1 miljard dollar overschreden. Er is dus ook echt een explosie geweest in de omvang van de transacties. Bovendien lijkt er voldoende kapitaal beschikbaar om dat activiteitenniveau te blijven ondersteunen.”

Analisten wijzen er tevens op dat de hausse op de kapitaalmarkten een sterke aantrekkingskracht op andere bedrijven uitoefent. “Daardoor zouden vele ondernemingen zich aangezet kunnen voelen om sneller aan een beursnotering te denken dan was gepland”, betoogt Paul Tropp, analist bij Ropes & Gray. “Er mag dan ook worden verwacht dat de stroom aan nieuwe introducties ook in de nabije toekomst op een hoog niveau zal blijven.”

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20