3 redenen waarom de aandelenbeurzen nog lange tijd zullen blijven stijgen

De globale aandelenbeurzen blijven record na record neerzetten. Dat was ook maandag en dinsdag niet anders. Hoewel er zich van tijd tot tijd dalingen voordoen, lijkt weinig het opwaartse parcours van de aandelenmarkten te kunnen stoppen. De Franse zakenbank Natixis lijst 3 redenen op waarom voorlopig weinig verandering in deze trend moet worden verwacht.

1. Het herstel van de wereldeconomie

Azië werpt zich op als de motor van de post-covideconomie. China publiceerde dinsdag cijfers die alle verbeelding tarten. Maar ook de zeer geslaagde vaccinatiecampagne in de Verenigde Staten en de expansionistische monetaire politiek in de EU zullen het vertrouwen in de economie sterken.

2. Negatieve rentevoeten worden nog lange tijd aangehouden

Er zijn geen aanwijzingen dat centrale banken plannen hebben om de rentevoeten snel op te krikken. Integendeel, elke verhoging van de rente zou een onmiddellijk effect hebben op de terugbetaling van de schulden waaronder zowat alle landen van de wereld kreunen, nadat recordhoeveelheden geld die in de lokale economieën werden gepompt.

De negatieve rentevoeten hebben niet kunnen verhinderen dat de spaarquota in de meeste landen records breken. Massa’s slapend spaargeld en de ononderbroken inspanningen van de centrale banken om de economie met gratis geld te blijven ondersteunen, zullen nog meer geld naar de aandelenbeurzen doen vloeien.

3. Ook voor de meest noodlijdende sectoren is nu economisch herstel in zicht

Sectoren als de horeca, toerisme, evenementen, luchtvaart, de automobielsector en andere zullen geleidelijk aan heropenen. In sommige landen al vanaf deze zomer. De aandelen van deze ondernemingen kunnen dus ook rekenen op een koersherstel.

Conclusie: ondanks de al historisch hoge stand van de aandelenbeurzen mag dus worden geanticipeerd dat die nog een tijd lang zullen blijven stijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20