Amerikaans econoom: “Verontrustende acties van China zijn beginfase van koude oorlog”

De Amerikaanse econoom Stephen Roach (ooit Morgan Stanley) waarschuwt dat het harde optreden van Peking tegen in de VS genoteerde Chinese aandelen verstrekkende gevolgen voor de markt zal hebben.

Roach, die wordt beschouwd als een prominente deskundige op het gebied van Azië, is van mening dat de acties de eerste stadia van een koude oorlog inluiden.

“Ik ben een aangeboren optimist als het om China gaat. Maar ik vind deze acties echt heel verontrustend”, vertelde de voormalige voorman van het Aziëdepartement van Morgan Stanley Azië op CNBC. “China gaat achter de kern van zijn nieuwe, door ondernemers gedreven economie aan, en achter hun bedrijfsmodellen.”

Volgens Roach kunnen de spanningen tussen de twee grootste economieën ter wereld oplopen tot een niveau dat niet meer is gezien sinds het begin van de jaren zeventig.

“Zelfs als Amerikaanse bedrijven niet direct handel drijven met China, gaat vrijwel alles wat ze aanraken via wereldwijde toeleveringsketens”, zei Roach. “Een afkoeling van de relatie tussen de VS en China heeft dus aanzienlijke gevolgen voor Amerikaanse bedrijven en voor investeerders die in Amerikaanse bedrijven investeren. Je kunt niet om de Chinese connectie heen.”

Te riskant

Tv-persoonlijkheid en voormalig hedgefondsmanager Jim Cramer geeft een soortgelijke waarschuwing aan beleggers. Volgens hem is het te riskant om te beleggen in Chinese aandelen die op Amerikaanse beurzen worden verhandeld, vanwege de dreigende repressie.

Vrijdag richtten toezichthouders in Peking hun pijlen op de Chinese onderwijsaandelen TAL Education en New Oriental Education and Technology. Hun aandelen kelderden. Hetzelfde gebeurde eerder in de week met Didi, China’s voedselleveringbedrijf. Peking laat graag de spierballen rollen tegenover de eigen techgiganten.

Lees ook: “De grootste bedreiging voor het Westen in de laatste 40 jaar”: VS werkt aan een antwoord op de digitale yuan

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20