In het Middenwesten van Amerika is het nu kouder dan aan de Noordpool

In het Middenwesten van de Verenigde Staten heerst sinds woensdag een extreme en levensbedreigende koude. De extreem lage temperaturen zijn het gevolg van een barst in de polaire vortex. Het dagelijkse leven ligt in vele steden volledig stil. De voorspellingen wijzen in sommige plekken op temperaturen die lager liggen dan aan de Noordpool en die alle bestaande records van de tabellen dreigen te vegen.

In Chicago gingen de temperaturen dinsdag al onder 0 graden Farenheit (- 18 graden Celsius). De windstoten voelden aan als -50 graden Farenheit (of – 45 graden Celsius).

In Minnesota worden de laagste temperaturen in decennia verwacht. Daar zou de temperatuur woensdag onder die van de Noordpool dalen, met windstoten van – 65 graden Farenheit (of – 54 graden Celsius).

Wie zijn huid aan zulke temperaturen blootstelt, riskeert binnen de 5 minuten bevriezing. De National Weather Service, het equivalent van onze KMI, raadt mensen aan binnen te blijven. Wie toch buiten moet moet zijn mond beschermen tegen de koude lucht, ademt beter niet diep in en moet vermijden te praten.

Polaire vortex

Dat er koude lucht ronde beide aardpolen circuleert is niets nieuws. Het fenomeen staat bekend als de polaire vortex. Maar in wintertijd raakt die vortex soms uit balans, waardoor koude lucht ver van de polen wordt gestuurd, naar Canada en de VS toe. En wanneer die koude lucht vocht bevat, een fenomeen dat wordt versterkt door de opwarming van de aarde, kunnen zich hevige winterstormen voordoen.

Maar onder deze omstandigheden zit er voor vele scholen, bedrijven en overheidsinstellingen in verschillende staten weinig anders op dan te sluiten. Al wie op straat komt riskeert bevriezing.

In Chicago is het nu zo koud dat de treinsporen in brand worden gestoken om te vermijden dat ze bevriezen.

Maar ook in de rest van het Middenwesten zijn bars, restaurants, overheidsinstellingen en musea gewoon dicht. Zelfs de Amerikaans postbedeling wordt in sommige steden opgeschort. De risico’s om zich op straat te begeven zijn gewoon te groot.

Daar is Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich uiteraard al in het debat gemengd. Hij vraagt zich niet voor het eerst af “wat er in godsnaam aan de hand is met Global Warming”.  Maar door de klimaatwijziging en het werk van wetenschappers te blijven ontkennen kan Trump enkel winnen: het versterkt op korte termijn zijn anti-establishment-imago bij zijn basis, de ultra-conservatieven, de samenzweringstheoretici en de ‘deep state’-extremisten. Verder zullen de gevolgen van zijn non-actie pas zichtbaar worden binnen enkele decennia, eens Trump geen president meer is en hij naar alle waarschijnlijkheid al lang dood en begraven zal zijn.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1090074254010404864

Wetenschappers in dienst van de overheid trachtten Trump ondertussen aan het verstand te brengen dat extreme winterstormen net het bewijs zijn van een veranderend klimaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20