Waarom Trump er baat bij heeft de klimaatwijziging te blijven ontkennen

De Amerikaanse president Trump heeft maandag gezegd dat hij het meest recente klimaatrapport van zijn eigen regering ‘niet gelooft’. Verbazend genoeg blijft dat sommigen nog verbazen.

De Amerikaanse regering publiceerde vorige week een 1.600 bladzijden tellend rapport met betrekking tot het klimaat, dat werd samengesteld door 300 wetenschappers, actief in 13 verschillende overheidsagentschappen.

Daarin stond te lezen dat de Amerikaanse economie tegen het eind van deze eeuw met 10% zal krimpen indien de overheid geen drastische maatregelen neemt om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Maar de klimaatverandering vormt een steeds grotere bedreiging voor de Amerikanen zelf: zware orkanen, bosbranden en grote droogtes zullen het leven in sommige plekken van de VS onmogelijk maken, een stelling waarvan Californië en Florida de voorbije weken al een voorproefje kregen.

Maar die conclusies maken op de president weinig indruk. “I don’t believe it,” antwoordde hij op een vraag van journalisten. Onmiddellijk na zijn ambtsaanvaarding begon Trump het klimaatbeleid van zijn voorganger Obama dan ook met 180 graden terug te draaien.

Klimaatontkenning brengt Trump geld en stemmen op

Toch heeft Trump zo zijn eigen redenen om die ontkenning te blijven volhouden. Ten eerste is er de familie Mercer, Trumps belangrijkste sponsor tijdens de verkiezingscampagne van 2016. De Mercers waren ooit de drijvende kracht achter Steven Bannon en zijn populistische website Breitbart, tot Bannon door Trump op straat werd gezet. De voorbije jaren hebben Robert Mercer en zijn dochter Rebekah ettelijke miljoenen gegeven aan organisaties die de klimaatwijziging ontkennen. 


© Getty Images

Het Heartland Institute bijvoorbeeld, dat de impact van de mens op het klimaat ontkent en ijvert voor een complete deregulering op dat vlak. Daarnaast schonken de Mercers tussen 2010 en 2016 ruim 36 miljoen dollar aan Republikeinse politici, waarvan 15 miljoen dollar aan pro-Trump campagnes. Voor velen waren Robert Mercer en zijn familie de smeerolie die de motor van de ‘Trump-revolutie’ op gang bracht. Mercer is een voormalig IBM-programmeur, die fortuin maakte door zijn kennis van complexe programma’s toe te passen in de financiële wereld.

Dood en begraven

Maar er is meer: door de klimaatwijziging en het werk van wetenschappers te blijven ontkennen kan Trump enkel winnen: het versterkt op korte termijn zijn anti-establishment-imago bij zijn basis, de ultra-conservatieven, de samenzweringstheoretici en de ‘deep state’-extremisten. Verder zullen de gevolgen van zijn non-actie pas zichtbaar worden binnen enkele decennia, eens Trump geen president meer is en hij naar alle waarschijnlijkheid al lang dood en begraven zal zijn.


© Getty Images

Meer