Amazon wil duizenden satellieten extra de ruimte in sturen

Amazon wil duizenden satellieten extra de ruimte in sturen. Het webwinkel- en technologieconcern heeft Amerikaanse autoriteiten om toestemming gevraagd om nog eens meer dan 4.500 satellieten te lanceren. Eerder kreeg de onderneming al goedkeuring van de Federal Communications Commission (FCC) voor meer dan 3.000 satellieten.

De groep kondigde eerder aan minstens 10 miljard dollar (8,6 miljard euro) te investeren in de bouw van de eerste 3.236 satellieten. Donderdagavond vroeg Amazon dan goedkeuring om in totaal 7.774 satellieten in een baan rond de aarde te sturen.

Organisaties wereldwijd dienen

Volgens Amazon zullen de satellieten “huishoudens, ziekenhuizen, bedrijven, overheidsagentschappen en andere organisaties wereldwijd dienen, inclusief in geografische regio’s waar betrouwbaar breedbandinternet ontbreekt”, schrijft persagentschap Reuters. “Hoewel de connectiviteit wereldwijd verbeterd is, is enkel 51 procent van de wereldbevolking en 44 procent van de bevolking van ontwikkelingslanden, verbonden met het internet.”

Het bedrijf kondigde onlangs ook aan dat de eerste twee satellieten van zijn Project Kuiper in het vierde kwartaal van volgend jaar gelanceerd worden. Dat project werd vorig jaar goedgekeurd door de FCC.

Amazon is niet de enige grote partij die fors investeert in satellieten. Ook Tesla-baas Elon Musk timmert met zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX flink aan de weg op dit vlak. SpaceX heeft al meer dan 1.700 van zijn Starlink-breedbandsatellieten gelanceerd en het heeft plannen om er nog eens duizenden te lanceren. Het in Londen gevestigde OneWeb werkt daarnaast aan een vloot van 648 satellieten en vliegtuigfabrikant Boeing kreeg recent toestemming van de FCC voor een vloot van 147 communicatiesatellieten.

(Bron: Belga)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20