Amazon Web Services in vizier van concurrentiewaakhond

De Federal Trade Commission (FTC) breidt zijn toezicht op Amazon uit. Naast de retailafdeling van de internetgigant, houdt de Amerikaanse concurrentiewaakhond nu ook de cloudactiviteiten nauwlettend in het oog.

De FTC heeft gepolst bij Amerikaanse softwarebedrijven naar de werking van Amazon Web Services (AWS). Dat schrijven persagentschappen Reuters en Bloomberg. Het manoeuvre toont aan dat de concurrentiewaakhond wil onderzoeken of het bedrijf de mededingingswetten respecteert en de competitie niet beschadigt.

De cloudwereld is één van de snelst groeiende gebieden binnen de technologiesector. Amazon Web Services is gespecialiseerd in de verhuur van online servers aan bedrijven, zodat die zelf geen datacenters meer moeten opbouwen.

Cloud is goud

In 2019 zal de omzet van de cloudpoot goed zijn voor bijna 35 miljard dollar. Amazon Web Services staat in voor 60 procent van de winst van Amazon. Deze winstgevendheid is fijn, maar Amazon investeert ook fors in zijn cloudactiviteiten.

In de Verenigde Staten is de clouddivisie van Amazon de grootste, maar Microsoft’s Azure spant zich in voor een achtervolging. Onderzoeksbureau Gartner schat het marktaandeel van AWS op 48 procent, Azure moet zich tevreden stellen met 16 procent. Op het wereldtoneel is vooral Alibaba Cloud een speler om in de gaten te houden.

Verder zijn er nog honderden kleine tot middelgrote softwarebedrijven in de Verenigde Staten die gelijkaardige producten aanbieden. Daarom wil de concurrentiewaakhond nu een oogje in het zeil houden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20