Clouddiensten als het grote potentieel voor Alibaba

De Chinese internetreus Alibaba blijft fors inzetten op haar cloudactiviteiten. Die zijn nu nog niet winstgevend, maar experts zien de clouddiensten als het meest winstgevende onderdeel van Alibaba.

Dit jaar blaast Alibaba 20 kaarsjes uit. Alibaba is het Chinese concern rond CEO Daniel Zhang dat internetbedrijven rond e-commerce, betalingsdiensten en clouddiensten groepeert. Het is ondertussen bijna 10 jaar geleden dat voormalig CEO Jack Ma van start ging met AliExpress, haar bekendste dochterbedrijf. Ook Alibaba Cloud, de specifieke afdeling die zich met cloudactiviteiten bezighoudt, bestaat intussen een decennium. Doorheen de jaren is Alibaba op dat vlak de grootste speler in China geworden.

Lonken naar Amazon

Alibaba is al een tijdje bezig met een uitbreiding van die activiteiten en wordt zo ook in deze sector een te duchten concurrent van het Amerikaanse Amazon, dat al langer sterk staat in cloud computing. Uit de laatste cijfers blijkt dat Amazon Web Services (AWS) een omzet van 3,38 miljard dollar draait, wat goed is voor 13% van de totale omzet van Amazon. Opvallend: AWS levert in zijn eentje 60% van de totale winst.

Ter vergelijking: de cloudafdeling van Alibaba draait een omzet van 1,13 miljard dollar. Dat komt overeen met 7% van de totale omzet. Winst maakt deze business unit vooralsnog niet, maar de verliezen verkleinen jaar na jaar. Experts zijn ervan overtuigd dat dit groeiverhaal nog lang niet ten einde is en noemen Alibaba Cloud nu al de gouden gans van de internetreus.

Voordelen van de thuismarkt

Naast de verwachting dat de clouddiensten van Alibaba de groei en evolutie van Amazon Web Services zullen volgen, stippen de experts enkele extra voordelen op de Chinese markt aan. Zo is er momenteel nog weinig concurrentie op de thuismarkt én kunnen Chinese bedrijven snel migreren naar de cloud. In tegenstelling tot veel Westerse bedrijven zeulen ze geen oude IT-infrastructuur van tientallen jaren oud achter zich.

Toch is het niet allemaal goud wat blinkt in dit verhaal. Er zijn ook potentiële valkuilen. Momenteel zijn er nog geen directe concurrenten inzake cloudactiviteiten, maar met zoekmachine Baidu en technologiebedrijf Tencent zijn er stevige kapers op de kust. Bovendien zijn er bezorgdheden over een vertraging in de Chinese economie, wat niet bevorderend werkt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20