Amazon verkocht meer dan 400.000 gevaarlijke producten zonder zich erom te bekommeren

Hoewel het enkele honderdduizenden als gevaarlijk beschouwde producten had moeten terugroepen, heeft Amazon geen gevolg gegeven aan de verzoeken van de Amerikaanse autoriteiten. Het bedrijf zal zich voor de rechter moeten verantwoorden voor zijn daden.

De Consumer Product Safety Commission (CPSC), een onafhankelijke Amerikaanse overheidsinstantie die belast is met de bescherming van de consument, heeft aangekondigd dat zij een rechtszaak tegen Amazon heeft aangespannen. Volgens het agentschap heeft het e-commerce platform – via derde verkopers – meer dan 400.000 als gevaarlijk beschouwde producten te koop aangeboden, zonder ze terug te roepen.

Het gaat onder meer om slecht geïsoleerde haardrogers die elektrische schokken kunnen veroorzaken, te licht ontvlambare kinderslaapkleding en ondoeltreffende koolmonoxidedetectoren.

Volgens de CPSC werden op Amazon 398.000 haardrogers verkocht, evenals 24.600 koolmonoxidedetectoren. Cijfers voor kinderkleding werden niet verstrekt.

Een zeer zeldzame procedure

In een interview met Bloomberg zei Joe Martyak, een woordvoerder van het agentschap, dat Amazon op de gevaarlijke aard van deze producten was gewezen. Naar aanleiding van de waarschuwingen heeft het bedrijf een aantal producten van zijn platform verwijderd en anderen teruggeroepen – zoals de procedure voorschrijft – maar naar verluidt heeft het niet genoeg gedaan. Daarom besloot de CPSC de zaak voor de rechter te brengen, een procedure die Martyak “zeer ongebruikelijk” noemde.

Toezichthouders vinden het vaak moeilijk om Amazon aan te wijzen als juridisch verantwoordelijk voor producten die door derden op zijn platform worden verkocht. Volgens de CPSC heeft Amazon geweigerd als zodanig te worden beschouwd.

Amazon van zijn kant heeft verzekerd dat het binnen de regels heeft gehandeld. “We begrijpen niet waarom de CPSC (…) een klacht heeft ingediend om ons te dwingen maatregelen te nemen die bijna volledig een herhaling zijn van de maatregelen die we al hebben genomen,” vertelde een woordvoerster van het bedrijf aan de Washington Post. (NS) (lb)

Lees ook:

Meer
Mijn Volglijst

Wall Street sluit hoger

02/12/2021 21:10

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger gesloten. De S&P 500 won 1,4 procent op 4.577,10 punten, de Dow Jones index steeg 1,8 procent tot 34.639,79 punten en de Nasdaq eindigde 0,8 procent hoger bij een slotstand van 15.381,32 punten.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets is het de vraag of de winsten duurzaam blijken of dat aandelen toch kwetsbaar blijven voor negatieve nieuwsberichten.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20