Amazon UK zet betalingen met Visa buitenspel

Vanaf 19 januari 2022 zal Amazon voor betalingen in het Verenigd Koninkrijk geen kredietkaarten van Visa meer aanvaarden. Amazon snijdt de banden met Visa door omwille van de toegenomen transactiekosten in het Verenigd Koninkrijk (VK) na de brexit. Kredietkaarten van American Express en Mastercard zullen wel nog aanvaard worden. Dat schrijft The Verge.

Gevolg van de brexit

Dat Amazon tot deze beslissing komt heeft vooral te maken met de brexit. Sinds het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verliet, hebben de kredietdiensten vrij spel gekregen om hun transactiekosten op te krikken. Onder Europese wetgeving bleven die kosten namelijk beperkt tot 0,3 procent van de aankoop. Sinds de brexit heeft Visa van die vrijheid gebruik gemaakt om de transactiekosten in het VK op te krikken tot 1,5 procent.

Uiteraard zet die beslissing kwaad bloed bij Amazon, die een groter deel van hun opbrengsten ziet verdwijnen naar de betalingsdiensten. “Transactiekosten van kaartbetalingen blijft een obstakel vormen voor zaken die ernaar streven de beste dienstverlening te bieden aan hun klanten. Die kosten moeten na verloop van tijd omlaag gaan, wegens technologische vooruitgang, maar in de plaats daarvan blijven ze even hoog of merken we zelfs een stijging op”, zegt een woordvoerder van Amazon aan The Verge. “Om die reden spijt het ons te moeten zeggen dat amazon.co.uk vanaf 19 januari 2022 geen betalingen met Visa-kredietkaarten meer zal aanvaarden.”

Enkel Visa-kredietkaarten

Bij Visa reageren ze teleurgesteld op het nieuws: “We vinden het enorm jammer dat Amazon ermee dreigt om de consumentenkeuze te beperken in de nabije toekomst. Wanneer consumentenkeuze beperkt wordt, wint er niemand. We hebben een lange relatie met Amazon en blijven zoeken naar een oplossing.”

Opvallend genoeg geldt het verbod enkel voor kredietkaarten van Visa, Britten die een debetkaart van Visa of een kredietkaart van een andere maatschappij zoals Mastercard bezitten, kunnen dus gewoon aankopen blijven doen bij Amazon. Nochtans voerde Mastercard een soortgelijke verhoging van de transactiekosten door in het VK. Wellicht beseft Amazon dat er enorm veel aankopen op hun site via kredietkaarten gebeuren.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20