Amazon stelt broer van Biden-adviseur aan als lobbyist

De zelfstandige lobbyist Jeff Ricchetti werkt de komende maanden voor de techgigant Amazon. Op zich geen vreemde praktijk, ware het niet dat Richetti de broer is van Steve Ricchetti, een topadviseur van president-elect Joe Biden.

Dat blijkt uit een lobbydocument dat de zakenzender CNBC kon inkijken.

Ricchetti zou een contract getekend hebben met Amazon Web Services op 13 november, een week nadat Biden door Amerikaanse media officieel werd uitgeroepen tot overwinnaar van de presidentsverkiezingen. Zijn broer Steve werkte toen al voor Biden. Eerder hadden waarnemers er al op gewezen dat het Steve Ricchetti lastig kon gemaakt worden als zijn broer zou gaan lobbyen voor grote bedrijven.

Gezondheid

Dat blijkt nu sneller dan verwacht het geval. Het lobbywerk van Jeff Ricchetti zou zich concentreren op de gezondheidswetgeving in de VS en de omgang met het coronavirus. Het is geen geheim dat Amazon al een tijd probeert door te breken in de gezondheidssector en de coronacrisis als een vliegwiel daarvoor beschouwt.

Een bron die dicht bij de familie zit zegt aan CNBC dat de broers hun werk en privé altijd gescheiden hebben gehouden. ‘Jeff heeft nog nooit en zal ook nooit zijn broer lobbyen voor klanten en Steve heeft nooit meer iets te maken gehad met de dossiers van zijn broer sinds hij zijn aandeel in het bedrijf verkocht heeft in 2012’, klinkt het. Steve was tot 2012 zelf lobbyist.

Belastingen

Het botert niet altijd even goed tussen Amazon en overheden. Met de vorige president Donald Trump zat het er bovenarms op, maar ook Biden is geen grote fan van het bedrijf. ‘Ik denk dat het tijd is dat Amazon belastingen begint te betalen’, zei hij vorig jaar. ‘Geen enkel bedrijf, het kan me niet schelen hoe groot het is, al was het God zelf, zou in een positie mogen zitten waarbij het geen belastingen betaalt en miljarden en miljarden dollars verdient.’

Amazon is volop bezig met te proberen om getrouwen in de Biden-administratie te krijgen. Toen Trump president was, gebruikte Amazon een van zijn fundraisers, Jeff Miller, als lobbyist.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20